Print

گزارش اختصاصي سينماي ما از جلسه نقد و بررسي فيلم «حكم»

سينماي ما- مهدي عزيزي : جلسه نقد و بررسي فيلم «حكم» با حضور مسعود كيميايي نويسنده و كارگردان و ديگر عوامل فيلم در فرهنگسراي نياوران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سينماي ما بعد از نمايش فيلم، عزت الله انتظامي ( بازيگر نقش رضا معروفي)، مسعود كيميايي (كارگردان)، عليرضا زرين دست (مدير فيلمبرداري)، ليلا حاتمي (بازيگر نقش فروزنده)، پولاد كيميايي (بازيگر نقش محسن)، رضا يزداني (خواننده ترانه لاله‌زار) و اسحاق خانزادي (صدابردار) روي صحنه رفتند.
مجري مراسم ضمن تسليت به خاطر از دست رفتن جمعي از خبرنگاران و اصحاب رسانه‌ها و با اعلام خبر فوت منوچهر نوذري از حاضران درخواست كرد به احترام اين عزيزان يك دقيقه سكوت كنند.
در ابتداي جلسه مسعود كيميايي با اشاره به سختي ساخت فيلم حكم چه از نظر تهيه و چه از نظر سرمايه گفت : فيلم هماني است كه ديديد. ممكن است در ذهن شما سئوالات يا ابهام هايي پيش آمده باشد كه در پرسش و پاسخ به آنها جواب خواهم داد. وي همچنين در ارتباط با كار با عزت الله انتظامي گفت : براي اولين بار بود كه با انتظامي كار مي كردم. انتظامي از نسلي است كه فاصله زيادي با نسل رادان و پولاد و ليلا حاتمي دارد، چيزي در عرصه بازيگري و نمايش نيست كه با او درميان بگذاريد. او راهي طي كرده و از كوچكترين ها تا بزرگترين ها را تجربه كرده است . وي انتطامي را تاريخ نمايش ايران خواند و افزود: از اينكه با او كار كردم خيلي خوشحالم .
كيميايي درباره موسيقي فيلم گفت : آنچه مي‌خواستم نشد و به فيلم‌ام لطمه خورد.
به گزارش سايت سينماي ما در ادامه جلسه عزت الله انتظامي بازيگر نقش رضا معروفي ضمن بيان اين مطلب كه من معمولا به اين جلسه ها نمي آيم گفت: با تمام قدرت كار مي كنم و الان چيزي جز بازي‌ام در فيلم ندارم كه بگويم . وي افزود : كيميايي را از قبل از انقلاب مي شناسم. او هنرمندان خوب زيادي را تحويل داده و ما مديون او هستيم . دوست داشتم در حكم كاري در شان كيميايي ارائه كنم. وي اضافه كرد : از وضعيت خودم در اين فيلم و از اين‌كه نتوانم كار خوبي انجام دهم مي ترسيدم . من نذر كردم كه خوب بازي كنم. وي همچنين درباره كيميايي چنين گفت: كساني كه سينماي كيميايي را دنبال مي كنند مي دانند كه يك چيزي در فيلم هاي او وجود دارد . كيميايي بچه پائين شهر است و ديالوگ هايش هم پائين شهري است . من با رغبت در فيلم او بازي كردم.من به كيميايي گفتم زماني 120 كيلو وزنه مي زدم اما الان 2 كيلو هم نمي‌توانم بزنم . اصلا دست من مثل دست دخترهاست ، هفت تير نمي توانم بگيريم و كيميايي در پاسخ به من گفت مثل پر قو در حرير نگه‌ات مي داريم(اشاره به يكي از ديالوگ‌هاي فيلم حكم)...
انتظامي ادامه داد : وقتي به من مي گويند بيا با تماشاگر فيلمت را ببين مي ترسم؛ مي ترسم نكند من را با سنگ بزنند! وي همچنين در پاسخ به تشويق حضار گفت: براي من از وقتي در لاله زار بودم دست مي‌زنيد، دستتان را مي بوسم.
عليرضا زرين دست فيلمبردار «حكم» با اشاره به فضاي سرشار از آرامش در طول فيلمبرداري گفت: حسن اين فيلم همكاري و اعتماد كيميايي به من بود و اين موضوع اعتماد به نفس مرا بالا برد.
اسحاق خانزادي صدابرداي كه تا كنون در بيش 850 فيلم صدابرداي كرده گفت : افتخار همكاري در 9 فيلم آقاي كيميايي را دارم و چيزهاي زيادي از ايشان ياد گرفتم. خوشحالم كه فكر مي‌كنم طي اين مدت از من ناراضي نبوده اند.
در ادامه جلسه ليلا حاتمي بازيگر نقش فروزنده درباره بازي در فيلم گفت : هميشه از كودكي دوست داشتم با آقاي انتظامي بازي كنم. از موقعي هم كه بازيگر شدم دوست داشتم با مسعود كيميايي كار كنم. در طول كار خيلي آرامش داشتم و بهترين شرايط كار برايم فراهم بود. حاتمي در پاسخ به سوالي راجع به نقشش گفت : نقش وقتي كه درست نوشته شده باشد اجرا كردنش آسان است. فيزيك من طوري است كه به حالت آرام و معصوم شخصيت بيشتر كمك مي‌كند.
پولاد كيميايي درباره حضور در فيلم چنين گفت : كوچكترين عضو اين فيلم بودم و از استاد انتظامي و خانم حاتمي خيلي چيزها ياد گرفتم.
بعد از پولاد كيميايي نوبت به رضا يزداني خواننده ترانه لاله زار رسيد كه ضمن تشكر از كيميايي به خاطر اعتماد به وي گفت: پيش تر قرار بود كه در سرباز هاي جمعه با آقاي كيميايي همكاري كنم كه امكانش فراهم نشد. كيميايي موسيقي را مي‌فهمد، بهتر از همه؛ وقتي در استوديو مشغول ضبط ترانه بوديم حتي كلماتي را هم كه ادا مي‌كردم كارگرداني مي كرد...... وقتي مي‌خواندم :"شدت گوله با منه" مي گفت:" يه جور بخون كه انگار گوله توي تنته"....
جواد طوسي، منتقد و همراه هميشگي، كيميايي حكم را اتفاق فرخنده اي در كارنامه كيميايي خواند و گفت: حالا با وجود حكم مي‌توانم تمام سازهاي مخالف را به جان بخرم.حكم از جنس سينماست . فيلمي به شدت اجتماعي و تصوير كنايه آميز كيميايي نسبت به جامعه است .
به گزارش خبرنگار سينماي ما بعد از صحبت هاي جواد طوسي حضار سئوال هاي خود را مطرح كردند. كيميايي در پاسخ به سئوالي با اين عنوان كه " پولاد كه اين‌قدر بازيگر خوبي است چرا در فيلم هاي قبلي خوب نبود؟" گفت:خانم حاتمي ، پولاد و ديگر بازيگرها هر چقدر كمتر در اماكن عمومي حرف مي زنند در جلوي دوربين بازيگرتر هستند. به اين دليل كه ياد گرفته اند چطور شخصيت خود را جلوي دوربين فراموش كنند.پولاد 6 ساله بود كه از مملكت خارج شد و دوباره 4 سال رفت و آمد. هنوز خودش آن‌قدر استوار نبود تا اين‌كه در 25 سالگي توانست خودش و كاراكتري كه بازي مي كند را از هم جدا كند . پولاد خودش به اين‌جا رسيده كه مي‌تواند از چشم‌هايش در ايفاي نقش به خوبي استفاده كند. من نمي‌توانم از او تعريف كنم .... ولي خوب بازي كرد.
كيميايي در پاسخ به شخصي كه از او خواست كمي راجع به سربازهاي جمعه صحبت كند گفت : سربازهاي جمعه را خيلي دوست دارم و آن‌را جزو 5 كار برترم مي‌دانم .... شايد روزي برسد كه نسخه خوب و بدون خط‌خوردگي آن را ببينيم.... .
وي همچنين در پاسخ به اين سئوال كه چرا "حكم" را براي جشنواره نگه نداشتيد گفت :جشنواره خيلي محترم است ولي هميشه جشنواره راه خودش را مي رود و من هم راه خودم. در ضمن حضور در جشنواره منجر به عقب افتادن اكران مي‌شد كه تصميم گرفتيم "حكم" را اكران كنيم.
کیمیایی در مورد این سوال که "حکم" کپی شده از آثاری نظیر "گوست داگ" جیم جارموش و "سامورایی" ملویل است گفت: "انکار کردن آسان‌تر است و اثبات امری سخت و دشوار. در دو فیلم اشاره شده یک شخصیت محوری وجود دارد، در حالی که در "حکم" چندین شخصیت محوری حضور دارند و در عین حال سینمای جیم جارموش یک سینمای شخصی و روشنفکرانه است که به جامعه توجهی ندارد در حالی که "حکم" یک اثر اجتماعی است که کاراکترها ذهنیات‌شان رادرباره هدایت و نوشین بیان می‌کنند."
كيميايي در پاسخ به مطلبي با اين عنوان كه " ديالوگ‌هاي حكم مثل فيلم هاي قبلي كيميايي ما را به شخصيت اصلي فيلم نزديك نمي كند" گفت: ترسيم انسان‌ها خيلي تغيير كرده، دختر 16 ساله قبلا وقتي به او تجاوز مي شد خودش را مي كشت اما دختر امروز تفنگ برمي‌دارد ... آن‌قدر روابط تغيير كرده كه ديالوگ نمي‌تواند جوابگو باشد. وي ادامه داد : يك فيلم يا دو فيلم ساختن يك فعل هنرمندانه است، اما در دو دوره مختلف بودن و فيلم‌ساختن مهم است.
****
در حاشيه:
- بهرام رادان، خسرو شكيبايي و مريلا زارعي از بازيگران اصلي فيلم در جلسه حضور نداشتند.
- ليلا حاتمي از مراسم بزرگداشت پدرش – علي حاتمي – كه در سينما فرهنگ برگزار شده بود به فرهنگسراي نياوان آمد.
- از افراد سرشناس حاضر در جلسه مي توان به محمود دولت آبادي، محمود عزيزي، علي مصفا، لادن طباطبايي، مجيد انتظامي، عليرضا خمسه، زهرا حاتمي، سعيد تهراني، عليرضا اميني و سعيد پيردوست اشاره كرد.
- شنيدن خبر فوت منوچهر نوذري سالن را براي مدتي در بهت و حسرت فرو برد.
- كيميايي در پاسخ به سوالي با اين عنوان كه " آقاي كيميايي لطفا از عزيز دل ملت ايران بگوييد" ! ابتدا سكوت كرد. وقتي تشويق شديد حضار را ديد دست‌هاي خود را بالا برد و شروع به دست زدن كرد.
- خانزادي در واكنش به اعتراض تماشاگران به ورود بوم صدابرداري در دو صحنه از فيلم گفت : از تمام نكات خوب صدابرداري فقط همين ايراد ها را ديديد.
- جمعيت زيادي در سالن حضور داشت كه حتي تا 15 دقيقه بعد از شروع فيلم هم هنوز افرادي وارد سالن مي شدند. عده بسياري ايستاده در مراسم شركت كردند.
- انتظامي در پاسخ به اين سوال كه چرا در جلسات نقد و بررسي فيلم ها شركت نمي كند گفت : چون من را دعوت نمي كنند!
- كيميايي كه گويا از حذف برخي سكانس هاي فيلم سربازهاي جمعه در زمان اكران ناراحت بود آرزو كرد روزي اين فيلم را به صورت كامل اكران كند.
- در پايان مراسم به عوامل فيلم از طرف آموزشگاه فرهنگ و هنر لوح تقدير اهدا شد.















Print
چهارشنبه,16 آذر 1384 - 14:20:31