صفحه مناسب براي چاپگر


استقبال بي نظير از فيلم وقتي همه خوابيم درشبکه نمايش خانگي; نظير
بيضايي و انتقاد از سريال هاي تلويزيون درباره پيامبران


محمد تاجيک: فيلم وقتي همه خوابيم آخرين ساخته بهرام بيضايي که به تازگي وارد شبکه نمايش خانگي شده بااستقبال بسيار خوب وبي نظيري از سوي مردم مواجه شده است. گفته مي شود تا کنون از اين فيلم نزديک به 500هزار نسخه به فروش رفته است.اين استقبال از فيلم بيضايي به نوعي بهترين استقبال از نمايش يک فيلم در شبکه نمايش خانگي محسوب مي شود. وقتي همه خوابيم آخرين ساخته بيضايي 8سال پس از فيلم سگ کشي است که نوروز امسال در سينماها اکران شد. استقبال از اين فيلم در شبکه نمايش خانگي نسبت به استقبال از آن در سينماها بسيار فوق العاده بوده است.

هزار افسان کجاست
بيضايي پيش از اين قصد اجراي تئاتري را داشت که به دلايلي از آن منصرف شد.بيضايي در گفت وگويي کوتاه با خبرنگار ما مي گويد اين روزها درگير منتشر کردن کتاب "هزار افسان کجاست "است. بهرام بيضايي کتاب "هزار افسان کجاست" را پس از چهار سال وقفه در انتشار آن چاپ مي کند. اين کتاب پژوهشي درباره هزار و يک شب و ريشه هاي ايراني آن است و سير تحول جغرافيايي هزار و يک شب را در طي قرون بررسي مي کند.

شانس آورديد آخري اش بود
روز نامه سينمايي امتياز نيز هفته گذشته ويژه نامه اي به مناسبت نمايش فيلم وقتي همه خوابيم منتشر کرد که دراين ويژه نامه گزارش جالبي از وضعيت فروش فيلم وقتي همه خوابيم نيز منتشر شد. گزارشگر اين روز نامه براي فهميدن ميزان استقبال مردم از اين فيلم به نقاط مختلف شهر تهران رفته بود.شمال مرکز غرب و شرق تهران جاهايي بوده که اين گزارشگر به انها سرزده است.در خيابان سهروردي سوپر مارکتي وجود دارد که تمام سري اول فيلم بيضايي را تمام کرده.در سوپر مارکتهاي ديگري در بازار ميوه وتره بار از گل،ميدان فاطمي،ميدان هفت تير تهرانپارس کمتر مغازه اي وجودداشته که نسخه اي از فيلم وقتي همه خوابيم در آن باشد ومردم اکثر نسخه ها را خريداري کرده اند. استقبال از فيلم بيضايي به گونه اي بوده که فروشنده اي خطاب به خريدارانش گفته :شانس آورديد آخري اش بود.

درگيري فيزيکي به خاطر بيضايي
حواشي و جنجالي هاي آخرين ساخته بيضايي را همه مي دانند. فيلمي که در جريان جشنواره فيلم فجر استقبال از آن به حدي بود که در همان زمان خبرگزاريها خبر دند در چندين سينما براي ديدن فيلم بين تماشاگران درگيري فيزيکي به وجود آمده است.در «وقتي همه خوابيم»، بيضايي ماجراي ساخته شدن يک فيلم سينمايي و روابط پيدا و پنهان اين ماجرا را دستمايه ساخت دهمين فيلم بلند سينمايي خود قرار داده است. مژده شمسايي، عليرضا جلالي تبار،حسام نواب صفوي، شقايق فراهاني، مجيد مظفري، هدايت هاشمي، سيدمهرداد ضيايي، انوش فاطمي و سحر دولتشاهي بازيگران فيلم جديد بيضايي هستند.

اهل دروغ نيستم
بهرام بيضايي همچنين در گفت وگوي ديگري با اين روزنامه کرده ودربخشهايي از اين مصاحبه گفته است:وقت فيلمي را مي سازم هيچ گاه به ميزان فروش آن فکر نمي کنم اينکه اين فيلم چه قدر قرار است بفروشد ياچگونه قرار است نمايش داده شود.تمن فقط تفکر مي کنم بايد درباره آنچه مي سازم و به مخاطب ارائه مي دهم راستگو باشم.من اهل دروغ نيستم و نمي توانم به سينمايي فکر کنم که قرار است از يک سطحي پايين تر بيايد.البته جامعه ما امروز ممکن است فيلمي را نخواهد ولي چندي بعد نظرش درباره همان فيلم تغيير کند. حتي گاه منتقداني که در مقابل يک فيلم جبهه گرفته اند و با اثر جنگيده اند ولي بعد از مدتي تفکرشان نسبت به فيلم تغيير کرده است.

انتقاد از فيلم سيصد
وي درادامه گفته: ما در جامعه مان به گونه اي پيش مي رويم که ديگر به ترميم مسائل فکر نمي کنيم.همه چيز يکبار مصرف شده است. همه منتظرند چيزي را که ساختند نابود کنند وچيز جديدي را جايگزين آن کنند.اين روند برتماشاگر ايراني حاکم شده است.به تماشاگر فرنگي هم اميدوار نيستم زيرا آنها هم براساس شرايط مقطعي پيش مي روند ويا پيش آمده اند.وقتي درباره اسکندر فيلمي ساخته شده است يا همين فيلم سيصد که همه آنها غير قابل دفاع اند (ضمن آنکه آنچه خودمان هم در اين سه دهه تاريخمان ساختيم بهتر از ساخته هاي آنان نيست).تماشاگران فرنگي هم آن را پذيرفته و تماشامي کنند.

انتقاد از زبان سريالهايي با موضوع انبيا
بيضايي همچنين تاکيد کرده:زبان يک عنصر پويا ست شايد بهتر است بگوييم زبان غفلت شده ما.اين مشکل هم ناشي از تنبلي است. شايد خلاقيت مااز دست رفته باشد.هيچ ملتي در هيچ کجاي دنياي از خودش خلع خلاقيت نمي کند ملت ما درطول تاريخ متاسفانه از خود خلع خرد کرده وبدتر از آن خلع خلاقيت است.ما اصلا کلمه نمي سازيم همه کلمه هارا قرض مي گيريم و اتفاقا جاي مناسب هم از آنها استفاده نمي کنيم.سريالهايي را مي بينم که به اصطلاح تلويزيون ساخته و اتفاقا درباره انبياو بندگان خاص خدا وند وقرار است و قرار است اين سريالها بر فرهنگ ما تاثير بگذارند.ولي زبان آنها که پيامبر خدا هستند آنچنان بد و به اصطلاح اداري است که نمي توان آن را به پيامبر خدا نسبت داد.دراين شرايط من فقط مي توانم خودم را نجات دهم.

فيلمهاي بيضايي وفال حافظ
وي درادامه اين مصاحبه گفته:تفاوت به نظر من در فيلم بيضايي در آن است که پاي سيستم اجتماعي را در اين دگرديسي به ميان مي کشد که پول سالاري تنها نمادي از آن است ک به نظرم لزوما بهترين نماد نيز نيست. آدمها جاي خود را به ديگراني مي دهند که در واقع خود آنها هستند.وخودرا به دست ديگراني مي کشند که خود تغيير شکل يافته آنهايند. فکوهي در ادامه افزوده که:درباره سينماي بيضايي همچون اغلب آثار نوشته ونمايشنامه هايش به نظر من بايد شناخت بالايي از فرهنگ ايراني به طور عام وفرهنگ هنرهاي مربوطه به طور خاص داشت تا بتوان با آنها رابطه اي عميق ايجاد کرد.در غير اين صورت مخاطب درلايه نخست باقي مانده و نمي تواند به عمق برود که البته اين نيز بي فايده نيست.ميان کسي که در خيابان يک فال حافظ مي خرد و توضيح چند خطي زير آن براي چند بيتي که به زحمت مي خواند کافي است.اين کاري است فرهنگي ولي بدون شک اين رابطه اي نيست که کسي که عمري را باحافظ سر کرده هر بار آن غزل را مي خواند و با زبان وروح شاعر برقرار مي کند.