صفحه مناسب براي چاپگر


واکنش تند عبدارضا کاهانی به جشنواره فجر و ترکیب هیات داوری امسال
جشنواره فیلم فجر از سال پیش برای من تمام شده است


سینمای ما- رضا کاهانی کار گردان مطرح سینمای ایران در گفت وگویی با روز نامه تهران امروز ،به شدت از ترکیب هیات داوران انتقاد کرد .در روزهای اخیر این دومین کار گردان مطرح ایرانی است که با صراحت از ترکیب هیات داوران جشنواره فجر انتقاد می کند . رضا میر کریمی نیز در گفت وگویی از ترکیب هیات داوران به شدت انتقاد کرده بود .

کاهانی در گفت وگوی خود با تهران امروزگفته :به نظر من حضور جشنواره فیلم فجر برای سینمای ایران لازم و واجب است چون اساسا سینما به رقابت احتیاج دارد تا کیفیت کار‌ها محک خورده شود اما مشکلی که من در جشنواره فجر احساس کردم این است که مدیرانش خیلی حسی تصمیم می‌گیرند و این تصمیمات بر اساس قاعده خاصی نیست. در واقع تخمین زدن یک فیلم توسط هیات داوران فاقد یک نوع عدالت است. در برخی مواقع شما می‌بینید که ضعیف‌ترین آدم‌ها در این عرصه به یکباره می‌شوند داور و یا مشاهده می‌کنید که سینماگران درجه یک که در آن سال فیلم ندارند، نمی‌پذیرند که داوری را بر عهده بگیرند که من فکر می‌کنم همه این‌ها به دلیل یکسری از مشکلات است و اگر این مشکلات حل شود، نفس جشنواره خوب است. در اینکه جشنواره فیلم‌فجر بزرگ‌ترین و مهم‌ترین رویداد سینمایی کشور ماست هیچ تردیدی وجود ندارد منتها هنوز خیلی کار دارد تا به یک جشنواره خوب تبدیل شود.

/خیلی کم حق به حق دار می رسد/

کاهانی درادامه گفته : بزرگ‌ترین عیب این جشنواره این است که خیلی کم حق به حق‌دار می‌رسد و فیلم‌هایی که با سرمایه‌های دولتی ساخته می‌شوند معمولا در هر کیفيتی که باشند به آن‌ها توجه می‌شود و درعوض فیلم‌هایی که مستقل هستند و در بخش خصوصی با هزار زحمت تولید شده‌اند در حاشیه قرار می‌گیرند و همیشه به آن فیلم‌ها ظلم شده و از نظر من با شرایط حاکم در جشنواره همچنان نیز به آن‌ها ظلم خواهد شد.

/جشنواره فیلم فجر همه را رانت خوار بار می آورد/

این کار گردان مطرح سینما درادامه عنوان کرده :یکی دیگر از نقایص جشنواره فیلم فجر این است که سیستم سینمای دولتی را تقویت می‌کند. در واقع همه را تشویق می‌کند تا رانت خوار بار بیایند و برای اینکه به آثارشان توجه ظاهری شود بروند دنبال سرمایه گذارهای دولتی و همان‌طور که می‌دانید سرمایه گذار دولتی سبک بخصوص خود را دارد. یعنی ممکن است مناسب طرز فکر عده‌ای مثل من نباشد و نتوانند با پول دولتی فیلم بسازند. در حقیقت این جشنواره خواسته یا ناخواسته فیلمسازان را به ساخت آثار سفارشی ترغیب می‌کند و با تشویق و حمایت از این نوع آثار کمک می‌کند تا فیلم‌های دولتی قوی و محکم‌تر شوند. چیزی که همه می‌دانند به ضرر سینماست و هیچ کمکی به پیشرفت سینما در کشور ما نمی‌کند. به نظرم این بزرگ‌ترین خطری است که جشنواره فیلم فجر را تهدید می‌کند.

/همچنان مخالف حضور در جشنواره ام /

کارگردان فیلم اسب حیوان نجیبی است همچنین گفته :واقعیت ماجرا را اگر بخواهید باید اعلام کنم من از دوره پیش تصمیم گرفتم که دیگر فیلم‌هایم را به دفتر جشنواره ارسال نکنم ولی به هر حال فیلم صاحبی به نام تهیه کننده دارد که طی بحث‌های مفصل من را قانع کرد که فیلم را به جشنواره ارائه دهیم. در آن جلسات ایشان نظرشان این بود که عده‌ای از سینماگران خوب کشورمان برای« اسب حیوان نجیبی است» زحمت کشیده‌اند و باید زحمات‌شان دیده شود و در ایران ما بهتر از جشنواره فیلم فجر جایی برای دیده شدن کیفی آثار نداریم. این شد که تصمیم گرفتیم فیلم را به‌رغم میل باطنی من به جشنواره فیلم فجر ارائه دهیم و همین‌جا اعلام می‌کنم که نظر من اندکی نسبت به جشنواره فیلم فجر تغییر نکرده و همچنان مخالف حضور فیلم در جشنواره هستم اما از طرف دیگر دوست دارم این فیلم دیده شود. یعنی با اینکه می‌دانم فضای حاکم بر جشنواره دولتی است اما جماعت زیادی از مشتاقان سینما و اهالی قلم هم در این جشنواره حاضر هستند و دوست دارند ببینند چه فیلم‌هایی ساخته شده و کیفیت این آثار چگونه است و به نوعی درصدد ارزیابی آثار هستند. همین نکته آدم را کمی قلقلک می‌دهد تا فیلمش را تحویل دبیرخانه بدهد وگرنه صراحتا عرض می‌کنم که جشنواره فیلم فجر از سال پیش برای من تمام شده است.