سینمای ما - محمد محمدیان: آن چه جدایی نادر از سیمین را ماندگار کرده ساختار پازل گونه فیلم/فیلم نامه آن است.که جدایی یا جا به جایی قطعه ای از آن، سبب می شد جدایی نادر از سیمین را نبینیم!...و شاید این اندازه تحسینش نکنیم. اصلا همین پازل به مفاهیمی که فیلم دنبال کرده کمک رسانده.و این قطعه ها را کارگردانی اصغر فرهادی، بازی های ساره بیات، لیلا حاتمی، شهاب حسینی، پیمان معادی، مریلا زارعی، بابک امینی، سارینا فرهادی (چه قدر بازی درخشان دارد این فیلم) و البته تدوین هایده صفی یاری تکه تکه کنار هم چیده اند.

شروع این بازی هم با نقد کردن ساده یک چک پول در آغاز فیلم توسط سیمین رقم می خورد، چیزی که به عمد روی آن تاکید نشده و تا پایان نیز اشاره ای به آن نمی شود تا سادگی خلق سوتفاهم های ساده زندگی را خود تماشاگر پیدا کند و لذت که نه، غبطه به خورد!

مهمترین ویژگی جدایی نادر... را باید حرکت در مسیر جستجوی حقیقت از دروغ دانست.
و مرز واقعیت و دروغ که چه زیبا فیلم نشان مان می دهد بس باریک است و در فاصله سنی کودک تا پیرمرد این دروغ چه ها که نمی کند.در سکانسی که بچه دوباره به خانه بر می گردد تا کیف جامانده اش را بردارد، پلانی بدجوری تماشاگر را به فکر می برد.جایی که کودک چشم در چشم پدر پیر گویی از روزگار اطراف شان کلافه شده اند: راستی چرا برای خلق حقیقت های مجازی این قدر باید دروغ گفت و حقیقی نشانشان داد. پدر آلزایمر گرفته پس از سبقت آدم ها برای پاک نشان دادن خود چه زیبا از کلام می افتد: همان دو کلمه حرفی هم که می زد حالا دیگه نمی زنه!

یا جایی که در پزشک قانونی نادر لباس پدر را باز می کند تا جراحاتی را به نمایش بگذارد، گویی اعتراض پدرش را نسبت به خود درک و از كارش صرف نظر می کند.
حتی دختر(که فرزند فیلم ساز هم هست و به نظر می رسد در واقع به نوعی حضور مستقیم تر کارگردان در میان آن جمع را دارد رقم می زند) با وجود برجسته کردن دروغ بزرگتر ها و سوال و جواب کردن آن ها،خود در مقابل دادگاه نیز از بیان حقیقت سر باز می زند.گویا خود فیلم ساز هم نمی داند که بالاخره حق را باید به کی بدهد!و همین زیبایی نمایش حقیقت که سر انجام نزد کیست جدایی نادر...را به یکی ازآ ثار شاخص سینمای ایران تبدیل کرده است.
این تحقیر شدن انسان در مقابل دروغی که ساخته و پرداخته خودش است و رودر رویی مقابل وجدانش و عدم مقاومت برابر آن را فرهادی چه دیدنی ترسیم کرده. نادر حتی تاب نگاه کردن در چشم دختر خود را هم ندارد که دروغی سرهم کند ، زن کارگر توان دریافت پولی که به حق نیست و از عذاب آن نگران است را در خود نمی بیند و معلم که دوباره می رود شهادتش را تغییر می دهد و...حتی سیمین که جریان پول گمشده را می داند چیزی نمی گوید تا در این "مجموعه دروغ ها" سهمی برای خود خریده باشد!

جایی خواندم که به جوایز اخیر این فیلم با دیده شک و تردید نگریسته بود.این که فیلم در کارگردانی ، فیلم نامه و بازی هایش اثر بسیار شاخصی است بعید می دانم کسی تردید کند.در سکانس پایانی فیلم و در دادگاه نیز مرد با وجود از دست دادن پدر باز حاضر به ترک وطنش نیست.فیلم هم که نمایش مشکلات زندگی فقط "یک خانواده" است که با بحران رو به رو شده و این انحطاط را حتی در خانواده آن کارگر با مشکلاتی که شوهرش دارد هم کمتر می بینیم ، پس بسط مشکل های زندگی نادر و سیمین به کل خانواده های ایرانی! که چرا فیلم ، زندگی ایرانی ها را سست نشان داده هم که نظر درستی نیست، پس مشکل چیست!

یادمان باشد جدایی نادر از سیمین فیلم بزرگی است. به همین دلیل و روح تازه اش به کالبد سینمای ایران و موفقیت ها و استقبال از فيلم در داخل و خارج ،شاید روزی از آن به عنوان موجی تازه در سینمای ایران یاد شود!
خوشحالم در زمانه ای زندگی می کنم که اصغر فرهادی کارگردانش است و نادر و سیمینش را روی پرده دیدم.


منبع : سینما امروز

به روز شده در : چهارشنبه 22 تير 1390 - 9:42

چاپ این مطلب |ارسال این مطلب | Bookmark and Share

اخبار مرتبط

نظرات

ناشناس
چهارشنبه 22 تير 1390 - 11:20
-29
موافقم مخالفم
 

این فیلم سیاه نمایی می کنه.منصف باشیم.من فیلم درباره الی و چهارشنبه سوری اصغر فرهادی رو خیلی دوست دارم.ولی به نظر می آد

فرهادی زیادی تحت تاثیر تحسین و تعریف های جشنواره های بین المللی قرار گرفته.من این کامنت را با صداقت نوشتم امیدوارم حذفش نکنید.

مروا
چهارشنبه 22 تير 1390 - 15:7
0
موافقم مخالفم
 

برخلاف نظر آقا یا خانم ناشناس این فیلم به هیچ وجه سیاه نمایی نمیکنه من نمیدونم چه اصراریه که اسم حقیقت رو بذاریم سیاه نمایی...واقعا سیمین ها و نادر ها و حجت های زیادی دور و برمون هست که ساده از کنارشون میگذریم ...من اصلا احساس نکردم که دارم فیلم میبینم خودم رو جزئی از شخصیت های فیلم میدیدم و حتی به جاشون تصمیم می گرفتم و قضاوت میکردم...دست مریزاد فرهادی

هیرکانی
چهارشنبه 22 تير 1390 - 17:0
18
موافقم مخالفم
 

با "مروا" موافقم چرا؟؟؟

اونایی که میگن فرهادی سیاه نمایی نمایی میکنه یا حتی کاهانی و سایر کارگردان ها سیاه میسازن بهتره یه مروری به سینما جهان داشته باشن اول اینکه به این سینما میگن سینمای اجتماعی، منصف باشیم اطرافمنو ببینیم واقعا این اتافاقا نمیفته آمار ازدواج طلاق که دیگه سیاه نمایی نیست یا خیلی دیگه از رخدادهای روزمره دیگه

دوم فیلم های "واکسی" و اومبرتو دی" و دزد دوچرخه" و سایر فیلم های دوره نئورئالیسم ایتالیا که خیلی تلخ تر از "جدایی نادر از سیمین" هستن الان پس از مدت ها ازشون به نیکی یاد میشه چرا به اونا نمیگن سیاه نمایی؟

همیشه کارگردان های مثل فرهادی زمان خودشون قدرشونو ندونستن مگه "مرحوم حاتمی" نبودن؟

زمان خودشون چقدر از فیلم اشون بخصوص "مادر" بد گفتن اما تا ایشون از دنیا رفتن قلم ها همگی برگشت و شروع به تحسین کردن

مطمئن باشین ده بیست سال بعد این دوره رو موج نوین سینمای اجتماعی می نامند.

امیدوارم نظرم رو بذارین روی سایت

ممنووون از شما و همه اوناییکه از آقای فرهادی حمایت کردن و میکنن

بهارنوروز
چهارشنبه 22 تير 1390 - 20:38
-18
موافقم مخالفم
 

چه قدراستفاده از واژه ی سیاه نمایی، بدون تفکر نخ نماو لوث شده است کاش پیش ازاستفاده ازاین واژه کمی فکر می کردیم.

سارا
پنجشنبه 23 تير 1390 - 8:33
5
موافقم مخالفم
 

سلام . قبل از اينكه من نظري بدم اميدوارم نظرم رو نمايش بديد .

در اين همه طرفداري از فيلمهاي آقاي فرهادي و اين همه تو بوق و كردن فيلم ايشون موندم . نميدانم چرا اصغر فرهادي در فيلمهايش از اين دست مفاهيم بهره مي برد . در فيلم هاي فرهادي همه اش مفاهيم بد گنجانده شده .فكر مي كنيد اتفاقات فيلم جدايي نادر از سيمين بد نبوده ؟؟؟

در فيلم هاي فرهادي هميشه مفاهيمي چون خيانت ، نامردي و... ديده مي شود.

فكر مي كنيد الي در درباره ي الي خيانت نكرد . خب اگر نامزدش را نمي خواست به او مي گفت. دليل نمي شود وقتي نامزدش بود ، حالا حتي در دل خودش به كس ديگري فكر كند . حالا خيلي ها هم الي را شخص موجهي مي نامند .

اين دست مفاهيم واقعاً فاجعه است.

يا در جدايي نادر از سيمين شخصيت سيمين به خاطر رفتن به خارج از كشور بين زندگي خود و رفتن به خارج مي خواهد تصميم گيري كند . اين نامردي ست ديگر .

واقعاً مي شود آب رفته (حركت سيمين ) را به جوي بازگرداند؟؟

حالا خيلي ها به طرفداري از فيلم چقدر اين فيلم را ماورايي اش كردند : كه چه قدر خوشحاليم كه اصغر فرهادي هست كه سينماي ما بي رونق نماند . چه قدر خوشحاليم كه در زمانه اي هستيم كه جدايي نادر از سيمين را ديديم ‌‍؟!!!

تمجيد هاي اغراق آميز . تشويق هاي بي معني . (( من خود موافق تشويقم . تشويقي كه درست باشد و به حق باشد خيلي هم خوب است . چرا موجب مي شود كه شخص باز ادامه دهد و كارهاي خوب بسازد ، بلكه هم خوب تر . )) ولي نه تشويقي كه معلوم نيست چرا در همه اين قدر فراگير است. (ممكن است خيلي ها از يك فيلم بد محتوا خوششان بيايد . ممكن نيست ؟؟ )

بهتر نيست آقاي فرهادي از مفاهيم بهتري در ساخت فيلم استفاده كند ؟

شايد خيلي ها بگويند موضوعات فرهادي واقعيت است و مگر نه اين كه واقعيت ها را بايد گفت .

اين درست . ولي اگر همه به بيان مفاهيم خوب بپردازند ، اين بيان كردن ها موجب ايجاد فرهنگ ميشود . يقيناً تاثير مي گذارد .

اگر هميشه مفاهيم بد را در كارهاي خود بگنجانيد ، و بگوييم اينها واقعيت جامعه ي ما هستند ، جامعه ويران مي شود .

بيان و مطرح كردن مضامين عالي در جامعه اثر گذار است و تاثيرات خود را نشان مي دهد و جامعه ي ماست كه رشد مي كند .

بهتر است آقاي فرهادي از مفاهيم درست ، انساني و بهتري استفاده كند . مطمئناً نتيجه كارهايشان اين مي شود كه از تشويق هاي كاذب به تشويق هاي واقعي دست پيدا مي كند.

هیراد
پنجشنبه 23 تير 1390 - 16:17
-6
موافقم مخالفم
 

سیاه نمایی نیست

بلکه بیش از حد واقع نماییه حتی بیشتر از دوفیلم قبلی اش

باید بدونیم سیاهنمایی تو سینما یعنی چی تا اینطور به راحتی نظر ندیم

حسام
پنجشنبه 23 تير 1390 - 16:25
5
موافقم مخالفم
 

دقیقا علت اینی که خیلی ها اعصاب شون از فیلم خورد شده یا میگن اغراق میکنه یه جاهایی اینه که ما هیچوقت تربیت نشدیم برای مواجهه با اون چیزی که هست....وقتی تو سر مون پر از چیزیه که باید باشه هست و ما آماده ی روبرویی با واقعیت نیستیم پس حقیقتم گم میشه...

همیشه تو زندگی هامون در پی فرار از موقعیت بودیم....این فیلم تازه موضوع بزرگی رو بررسی نکرده...

فرهادی اگر سراغ موضوعاتی چون قتل در ملا عام بره پس همه باید به حال خودمون گریه کنتیم دیگه.نه؟!

یه کم از فیلم یاد بگیریم.

simairani
جمعه 24 تير 1390 - 9:7
8
موافقم مخالفم
 

ما براي بقاي خودمون تو اين جامعه مجبوريم دروغ بگيم .اي يه واقعيته . و اگر كسي ان را نشان بده سياه نمايي نيست .خود شما ناشناس ببين در طول روز چقدر دروغ مي گي .اگر دروغ نمي گي دو حالت داره .يا انقدر دروغ گفتي كه حس نمي كني دروغاتو .يا تو يه غار و دور از اجتماع زندگي مي كني .اين جامعه سياه است كه اندكي از ان رو تو اين فيلم مي بينيم .چرا بايد خودمون رو گول بزنيم و فريب بديم .

مریم
جمعه 24 تير 1390 - 12:23
13
موافقم مخالفم
 

من نمیدونم از کی تا حالا حقیقت جامعه شده سیاه نمایی ای بابا حقیقته دیگه نکنه باید دروغ بگه ،اون وقت میشه سفید نمایی !! به نظر من آقای فرهادی به مشکلات جامعه واقف هستند امید وارم نظرم گئاشته بشه! لطفا

جدایی نادر از سیمین
شنبه 25 تير 1390 - 10:27
1
موافقم مخالفم
 

آقا یا خانم ناشناس این فیلم داشت رواج دروغ گویی در جامعه رو به تصویر می کشید آیا به تصویر کشیدن حقایق جامعه سیاه نمایی است باید جنبه حقیقت را داشته باشیم باید قبول کنیم که جامعه ما از مرز خاکستری هم گذشته و سیاه رنگ شده دروغ در جامعه برای اکثر ما عادی است من به شخصه به جرات آقای فرهادی افتخار میکنم

محمد قرباني
يکشنبه 26 تير 1390 - 20:32
14
موافقم مخالفم
 

فيلم جدايي قسمت پاياني سه گانه اي بود كه با چهار شنبه سوري شروع شد و در مورد موضوع دروغ است و مطمئين باشيد فيلمهاي بعدي ايشون اين مضمون رو نداره .حالا نمي دونم چرا بعضيا اينو درك نمي كنن و ميگن ايشون به ورطه تكرار و سياه نمايي افتادن ! چه سياه نمايي عزيز من ؟ چه منفي نگري اي ؟ والا جامعه ما همينه از صبح كه ميري بيرون تا شب از همه جا دروغ ودروغ ميشنوي! تازه به نظرم آقاي فرهادي در اين فيلمها مقداري هم تلطيف كرده اين فضاي سنگين جامعه ما رو. دوستان عزيز خودتون قضاوت كنيد آيا ما توي جامعه اي آرماني هستيم كه همه صداقت و راستگويي داريم ؟ نه عزيزان شما خودت يه دوربين بردار برو از صبح تا شب يك دست فيلم بگير ! برو ببين اجازه اكران بهت ميدن ؟ مي گن اين كلش سياه نماييه ! حيف حيف . حالا بدتر اينه اين فيلم رو با نمايشهاي رو حوضي مصوري مثل اخراجيها هم مقايسه مي كنن . جاي بسي تاسف داره .

sadegh
سه‌شنبه 28 تير 1390 - 22:19
0
موافقم مخالفم
 

فیلم جدایی یک جدایی واقعی است دور از احساسات خیالی فیلمهای امروزی . به نظر فیلمهای اقای فرهادی بسیار به واقعیت نزدیک هست به خاطر همین تمام بازیگران فیلم خوب به نظر می رسند و هر ادم عادی هم در فیلمهای اقای فرهادی میتواند بازی کند در هر فیلم اقای فرهادی شما خود را در تمام شخسیت ها می ذارید و عین اونا می شید جای سپیده در درباره الی جای نادر در جدایی ولی به نظر من اسم این فیلم باید جدایی سیمین از نادر باشد و فیلمهای اقای فرهادی هستش که موتور جشنوارروه گرم گرم نگه می داره

ن----
يکشنبه 20 شهريور 1390 - 21:32
-2
موافقم مخالفم
 
خسته از دروغ

از صبح تا شب دروغ میگیم اینه جامعه ایران. حتی در مکان مجازی اینترنت هم دروغ میگیم. امیدوارم نظرم به نمایش دربیاد. از خود شخص من گرفته

تا تموم نزدیکان وآشنایان ومغازه دار و مهندسان و..... .

دروغ میگیم تا بقای زندگی داشته باشیم. دروغ بدترین کاره که یک. انسان

انجام میده. امیدوارم از این دست فیلمها عبرت بگیریم و دروغ نگیم. منکه خودم از دست دروغ کلافه ام. حتی بیان نکردن احساس واقعی آدمها به همدیگه بزرگترین دروغه ...... .

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       




mobile view
...ǐ� �� ���� ����� ������� �?���?�


cinemaema web awards



Copyright 2005-2011 © www.cinemaema.com
استفاده از مطالب سایت سینمای ما فقط با ذکر منبع مجاز است
کلیه حقوق و امتیازات این سایت متعلق به گروه سینمای ما و شرکت توسعه فناوری نوآوران پارسیس است

مجموعه سایت های ما: سینمای ما، موسیقی ما، تئاترما، فوتبال ما، بازار ما، آگهی ما

 




close cinemaema.com ژ� ��� �?��� ��� ���?���