سینمای ما - فیلم سینمایی «بیخود و بی جهت» ساخته عبدالرضا کاهانی امروز 20 بهمن ماه در سالن برج میلاد تهران برای خبرنگاران و اهالی رسانه روی پرده رفت. عکس های محسن هردان همچنین صحنه هایی از فیلم نشست رسانه ای این فیلم را اینجا ببینید ...
> نمایش آنلاین بخش اول نشست رسانه ای
> بخش دوم> بخش سوم
نشست پرسش و پاسخ فیلم سینمایی «بیخود و بیجهت» با حضور عبدالرضا کاهانی (کارگردان)، مهران احمدی (مدیر تولید)، کارن همایونفر (موسیقی)، پانتهآ بهرام، نگار جواهریان، رضا عطاران، احمد مهرانفر (بازیگران) و مهرزاد دانش (منتقد) با اجرای محمد گبرلو در سالن کنفرانس سعدی برگزار شد.
در ابتدای نشست مهرزاد دانش درباره فیلم «بیخود و بیجهت» گفت: کاهانی نشان داد به سبک و بیان ویژه و منحصر به فردی در سینمای ایران دست پیدا کرده، روندی که از فیلم «هیچ» آغاز شد و با فیلم قبلی فیلمساز به یک فضای مدون و اعتلا و با فیلم جدیدش به غنا رسید. ویژگیهای سینمای کاهانی یک فضای جمعوجور است که زندگی معمول و روزمره را به درام تبدیل میکند، موقعیتهای پیش پا افتاده زندگی، سکونها و سکوتهای عادی به درامی جذاب تبدیل میشود.
وی در ادامه گفت: در روزهای گذشته شاهد آثاری بودیم که سازندگان آن ادعای زیادی داشتند اما متأسفانه از عهده یک داستان گویی ساده برنیامدند. در این فیلم در جریان اسبابکشی صاحب خانه دچار مشکلاتی به ظاهر ساده میشود اما از درون این مشکلات درامی زیبا خلق میشود که حتی بچه کوچک داخل داستان نیز در شکلگیری درام مؤثر است، قرار نیست فیلم پیامی بدهد یا نسخه بپیچده یک سینمای سرگرم کننده که تلنگرهای جدی دارد.
دانش در ادامه گفت: از امتیازهای ویژه کاهانی این است که هیچ فضای گسترده ای را خلق میکند، از موقعیتی ساده دغدغههایی را میآفریند که تماشاگر را کنجکاو میکند تا پایان فیلم با آن همراه شود. در برخی از جاها تنشها اوج میگیرد و در برخی از جاها با هدایت به موقع و درست کارگردان با فضایی آرام مواجه میشویم.
* کاهانی: سعی میکنم با حذف دوربین به زندگی بیشتر نزدیک شوم
در ادامه نشست کاهانی درباره فرم فیلم توضیح داد: به عقیده من هرچقدر در فیلم فرم کمتر دیده شود، به جنس زندگی نزدیکتر میشویم. اگر در حال حاضر قرار باشد دوباره فیلم «هیچ» را بسازم اجازه نمیدهم دوربین خودش را نشان بدهد، در کارهای اخیرم سعی کردم خودم را و به نوعی دوربین را بیشتر حذف کنم که به زندگی واقعی نزدیکتر شود. هر چه جلوتر میروم راههای حذف خود را پیدا میکنم به گونهای که دوربین را کنار بگذارم و زندگی به زیبایی دیده شود.
در ادامه نشست، نیما حسنی نسب به نگاه پخته و جزئیات فیلم اشاره میکند و از تمام بازیگران و عوامل فیلم برای حضور در فیلمی که با جزئیات به خوبی روایت میشود تشکر میکنم.
کاهانی در پاسخ به سؤالی که درخصوص شوخیهای فیلم از او میشود، گفت: ما نگران بودیم، به دلیل سابقه فیلمهایی که داشتم همه مراقب دیالوگها بودیم. مهران فر مأمور حذف دیالوگهای عجیب و غریب بود، پانتهآ بهرام قبل از حضور جلوی دوربین روسریاش را در آینه چک میکرد، چارهای ندارم باید مراقبت کنم، الان وضعیت اینگونه است.
وی در ادامه گفت: قرار نبود این فیلم را بسازم، اما احساس میکردند چیزی درون فیلم وجود ندارد. برای من هم مهم نبود، در هر حال در عین سادگی حرفهایی را به صورت پنهان در درون فیلم زدم، در حال حاضر فیلم مشکل دارد اما من اصلا صحبتی نکردم، اگر درایت محمد خزاعی نبود در حال حاضر در این محفل نبودیم و فیلم در جشنواره حضور نداشت، با اینکه به لحاظ اعتقادی با هم فاصله داریم اما با درایت ایشان موقعیتی به وجود آمد تا بتوانیم فیلم را در جشنواره به نمایش بگذاریم.
وی درباره جزئیات درون فیلمنامه توضیح داد: من فیلمنامه را تا جایی که بتوانم آماده میکنم اما بعضی از جزئیات سر تمرین و هنگام کار به فیلمنامه اضافه میشود. در خانهای که در فیلم مشاهده میکنید پیش تولید اتفاق افتاد، تمام قراردادها بسته شد، تمرینها صورت گرفت، بگونهای با تمام همکارانم از شهر فرار کردیم تا یک شهر دیگر و داستانی را روایت کنیم، به قدری همکاری و صمیمیت در میان گروه بود که شاید فکر نمیکنم دیگر موقعیتی به وجود بیاید تا اینگونه در کنار هم باشیم. من تنها بلدم به خوبی مدیریت کنم و گروه را جمع و جور کنم، در واقع فیلمنامه من بیشتر به درد برنامهریز میخورد، اکثر جزئیات درون فیلم هنگام کار صورت میگیرد.
جواهریان: ادبیات الهه کلید ورود به شخصیتاش است
نگار جواهریان درباره ادبیات و لحن دیالوگهای شخصیت الهه گفت: من سر صحنه تئاتر ایوانف بودم که آقای کاهانی درباره فیلمنامه و شخصیت الهه با من صحبت کردند، هر دو روی این شخصیت کار کردیم و به آن فکر کردیم ادبیات و لحن صحبت الهه یکی از کلیدهای ورود به شخصیت اوست. نوع لحن و ادبیات الهه برایم ریسک بزرگی بود.
تحمل این شخصیت سخت بود، اما بالاخره توانستیم راهی را برای ارائه این شخصیت پیدا کنیم و آن هم ادبیات و مدل حرف زدنش بود.
وی در ادامه گفت: من نشان خانه سینما را بر روی لباسم نصب کردم، نه به این دلیل که یادآور نبض و حیات خانه سینماست بلکه این نشان به من امید میدهد.
* کاهانی: سالنهای سینما کی درست میشود؟
کاهانی در ادامه نشست به تمرینهای زیاد گروه بازیگران اشاره کرد و گفت: برای کار و درآمدن شخصیت های تمام بازیگران در نحوه دیالوگ گفتن، راه رفتن و تأکیدهایشان تمرین کردیم و اینکه میبینید به خوبی شخصیتها از کار درآمده به نوعی زحمات بی دریغ خودشان است.
وی در ادامه به پخش فیلم در سالنهای سینما اشاره کرد و گفت: کیفیت پخش در هر سالنی متفاوت است، این در حالی است که در این باره بسیار صحبت میشود. سینماها یا مشکل صدا دارند و یا مشکل تصویر، هیچ کدام به صورت کامل صدا و تصویر درستی را به مخاطب نمیدهند، از سوی دیگر دوستانی که مسئول نظم در سالن هستند متأسفانه باعث بینظمی میشوند.
احمد مهرانفر در ادامه نشست به هدایت کارگردان در طول کار اشاره کرد و گفت: در طول کار سعی کردیم به همراه دوستانم آنچه که کاهانی در فیلمنامه نوشته بود را به درستی بیان کنیم و به شخصیتها نزدیک شویم و از زبان شخصیتها دیالوگها را به گونهای باورپذیر ادا کنیم، آقای کاهانی در هدایت گروه بسیار فعال و موفق بودند، این سومین همکاری من با آقای کاهانی است و به عقیده من ایشان کاملتر شدند. آقای کاهانی زمانی که ما چهار نفر جلوی دوربین کار داشتیم همه ما را میدیدند و در کوچکترین جزئیات کار دقت نظر داشتند، همانگونه که در کار با آقای فرهادی در فیلم «درباره الی» ایشان دقت نظر داشتند و اشرافشان به تمام جزئیات در صحنه مثال زدنی است.
عبدالرضا کاهانی در خاتمه این نشست به همکاری و همدلی گروهاش در ساخت فیلم اشاره کرد و گفت: در اینجا باید از همسرم که همیشه همراه و همدلم بود، تشکر کنم. دست تکتک عوامل را که در ارائه کار به من کمک کردند میبوسم. با مدیران تولید بسیاری کار کردم اما مهران احمدی که این بار جلوی دوربین من نبود بیش از پیش انرژی گذاشت و تولید حرفهای را برای من رقم زد. از محمد خزاعی که تا دقایق آخر جشنواره مقاومت کرد و اگر او نبود ممکن بود ما الان محک نمیخوردیم تشکر میکنم، علیرغم تفاوتهایی که با هم داریم تمام تلاش خود را معطوف کرد تا فیلم در جشنواره حضور یابد.