سینمای ما- در برنامه سینمایی «هفت»، نقد فیلم سینمایی "تهران 1500" با حضور بهرام عظیمی نویسنده و کارگردان و نیما حسنینسب به عنوان منتقد روی آنتن رفت. منتقد برنامه ابتدا گفت که حالا پس از اکران عمومی موفق فیلم، فرصت و موقع نقد و بررسی جدی و بدون ملاحظه فیل فرا رسیده و از کارگردان خواست که به اثرش به عنوان یک فیلم مستقل و متعلق به جریان عمومی سینمای ایران نگاه کند نه ولین انیمیشن تولید شده. به گفته حسنینسب، نقد جدی نشان بلوغ جریان انیمیشن است و دلیل این است که بحث از مرحله کودکی و تشویقهای ملاحظهگرانه نقاشیهای کودکانه باید عبور کرد.
عظیمی در ابتدای این بخش درباره فیلم گفت: خوشبختانه فیلم در مدتی که اکران شده از فروش خیلی خوبی برخوردار شده است البته من همیشه جزو افرادی بوده ام که معتقدم فروش بالا دلیل بر خوب بودن فیلم نیست اما مخاطبان این کار ناخواسته یک حس حمایتی از فیلم دارند و راغب هستند ببینند که اولین فیلم سینمایی انیمیشن ما چطور ساخته شده است. فیلم چون اولین فیلم آیندهنگر سینما بود مقداری حساسیت و ملاحظات را به وجود آورد و من مجبور شدم تعداد زیادی از سکانسها را حذف کنم بنابراین به خاطر برخی ملاحظات نقص هایی در فیلمنامه فیلم وجود دارد.
حسنینسب نیز در ادامه بحث عنوان کرد: متاسفانه یا خوشبختانه "تهران 1500" در ایران هیچ منبع مقایسه ای ندارد پس ناخودآگاه این فیلم را در مقام مقایسه با انیمیشن های مطرح دنیا قرار می دهیم که قیاسی نابرابر است. به نظر شما این فیلم برخی از الگوهای جواب پسداده و کلیشهای را برای جذب مخاطب به کار نگرفته است؟ چون به نظر میرسد طراحی شخصیتها و اتفاقات پیچیده نیست و دنیای سهلالوصولی در فیلم به نمایش درمیآید. چرا دنیای تازه و نویی که در انیمیشن های دیگرتان مثل "سیا ساکتی" در پیش گرفته بودید در این فیلم دیده نمی شود؟
عظیمی در پاسخ عنوان کرد: سلیقه مخاطب ایرانی در این فیلم لحاظ شده است. من دوست داشتم سلیقه مخاطب ایرانی را وارد فیلم کنم و آن را شبیه فیلمهای ایرانی خودمان بسازم. ما فکر میکردیم مسایلی مثل معرفی فیلمسازان ایرانی و یا تبلیغ مستقیم برای یک بانک برگ برنده فیلم هستند و مردم خوششان می آید چون قبلا جواب داده است.
حسنی نسب درباره این انیمیشن گفت: به نظر می رسد فانتزی و رویاگونگی جهان انیمیشن در فیلم کنار گذاشته شده و ما تخیل انیمیشن را در این فیلم نمی بینیم. یکی از خلاءهای فیلم نیز این است که هیچ ارتباطی با کودکان برقرار نمی کند و در واقع رویاگونگی و جهان فانتزی در "تهران 1500" وجود ندارد.
عظیمی توضیح داد: این کار آگاهانه انجام شد. اما اگر من بخواهم این فیلم را دوباره بسازم بازهم همین داستان را برایش انتخاب می کنم اما با شوخی های بیشتر. ملاحظات بسیاری به فلیم ما تحمیل شد. حتی مدیری بعد از سه سال کار مداوم به من گفت فیلمت مشکل دارد و ممکن است این تصور را به وجود بیاورد که امام زمان(عج) ظهور نخواهد کرد. بنابراین فیلمنامه ما در نهایت بسیار تغییر کرد.
وی افزود: معتقدم که از نظر فنی کار ما بسیار پیشرفته است و ما نمره قبولی می گیریم. به عنوان یک فیلم سینمایی این کار از 20 نمره 17 - 18 می گیرد البته نباید انیمیشن های هالیوودی و ژاپنی را با آن مقایسه کنیم. مشکل اصلی "تهران 1500" پرداخت فیلمنامهاش بوده نه خود فیلمنامه. کل این فیلم با سرمایه شخصی ساخته شده و تهیهکنده حدود 800 میلیون تومان به نهادهای مختلف بدهکار است. هزینه تولید این انیمیشن نیز دو میلیارد و سیصد میلون تومان شده است که امیدوارم بتواند برخی حسابها را تسویه کند.
+++
در پایان بحث و نقد فیلم، منتقد برنامه از محمود گبرلو سردبیر و مجری فرصتی خواست تا موضوعی را مطرح کند. وی با اشاره به این که مدیر سازمان از بینندگان برنامه است، مستقیم روی صحبتش با مهندس ضرغامی بود. حسنینسب به نمایندگی از صنق منتقدان سینما از عزت الله ضرغامی درخواست کرد به حضور و جایگاه منتقدان سینمایی در برنامه های صدا و سیما بیشتر توجه کنند و تهیهکنندگانی که برنامههای مختلف را با حضور کارشناسان و منتقدان سینمایی تولید میکند، شان این جایگاه را رعایت و مطالبات مادی این حضورها را به درستی پرداخت کنند. حسنینسب در ادامه مطالبات خودش از گروه تولید دوره قبل برنامه «هفت» را مثال زد.
پس از این انتقاد نیما حسنی نسب از برخی تهیه کنندگان تلویزیون در عدم پرداخت دستمزد منتقدانی که در برنامههای مختلف سیما حضور داشتهاند، بهرام عظیمی- کارگردان «تهران 1500» هم گفت: اسفند سال گذشته نامهای به آقای ضرغامی نوشتم و توقع دارم برای من که 20 سال است برای تلویزیون انیمیشن میسازم که از بارزترین آنها «سیاساکتی» است که رکورددار رضایت مخاطب را دارد، لااقل چهار تا تیزر رایگان برای فیلمش پخش کنند، ولی هنوز جوابی نگرفتهام.