سینمای ما- تصویربرداری مجموعه تلویزیونی "پشت کوههای بلند" با عنوان قبلی "اوسنه پادشاهی" به کارگردانی امرالله احمدجو و تهیهکنندگی رضا جودی چندی پیش به پایان رسیده و مراحل فنی آن کماکان ادامه دارد تا برای پخش از شبکه سه سیما آماده شود. درباره زمان پخش این مجموعه هنوز تاریخ قطعی اعلام نشده است؛ احمدجو در برخی رسانهها اعلام کرده مراحل مختلف کار سریال تا پایان امسال ادامه دارد و بعضی رسانهها خبر میدهند که این سریال از 20 آذر پس از ایام سوگواری عاشورای حسینی پخش خواهد شد.
نکتههای فرا متنی قابل توجهی باعث شده تا این سریال طنز تاریخی کنجکاویبرانگیز و خبرساز شود. اولین نکته بازگشت امرالله احمدجو به تلویزیون است که سالها پیش «روزی روزگاری» را به عنوان یکی از بهترین سریالهای تاریخ تلویزیون نوشته و کارگردانی کرده است. مشتاقان و علاقمندان آن مجموعه خیلی کنجکاوند تا کار تازه او را در قالبی جدید ببینند و قضاوت کنند.
سریال تازه احمدجو اولین سریال طنز روتین شبانه در ژانر تاریخی هم هست. همین عنوان کلی هم باعث شده تا زمزمهی شباهت و مقایسه بین این مجموعه و سریال «قهوه تلخ» (مهران مدیری) سر زبانها بیفتد. «قهوه تلخ» هم ابتدا قرار بود از تلویزیون پخش شود و میتوانست عنوان اولین طنز شبانه تاریخی تلویزیون را به نام مهران مدیری ثبت کند. با پخش سریال مدیری در شبکه نمایش خانگی، حالا «پشت کوههای بلند» به عنوان رقیب «قهوه تلخ» مطرح خواهد شد. علاوه بر این، شباهتهایی در طرح کلی دو سریال هست که ماجراهای یک درباره پادشاهی خیالی با شخصیتها و درباریان عجیب و کاریکاتوری مهمترین این شباهتهاست. «پشت کوههای بلند» داستان حسام بیگ شخصیت محبوب سریال «روزی روزگاری» (با بازی محمود پاکنیت) است که سالها بعد با نام جدید سامشاه پادشاه شده و همراه کاروانی برای خوشگذرانی به سمت اصفهان میآید. کاروان او را همسرش ملک خاتون و دو فرزندش ولیعهد و شادخترو به علاوه تلخک دربار قشونسالار، میر غضب و ریز و درشت درباریان، جارچیها، دسته موزیک، آشپزخانه دربار و چند شخصیت دیگر همراهی میکنند... علاوه بر این تشابه طرح داستانی، عکسهایی هم که از سریال احمدجو منتشر شده، حال و هوای «قهوه تلخ» را تداعی میکند. با اینحال برای نتیجهگیری نهایی و قضاوت در این زمینه باید منتظر پخش «پشت کوههای بلند» بمانیم.
از نکات حاشیهای جذاب و کنجکاو کننده دیگر اینکه در یکی از قصههای این سریال اشاره مستقیمی به سریال «روزی روزگاری» شده و شخصيتهاي جذاب سريال روزي روزگاري مثل حسامبيگ، بسيمبيگ، خاله و مرادبيگ در سريال تازه احمدجو دوباره ديده خواهند شد. به این بهانه قرار است یاد و خاطره زندهیاد خسرو شکیبایی (بازیگر نقش مرادبیگ در «روزی روزگاری») زنده شود و از ژاله علو (بازیگر نقش خاله) هم در این بخش یاد شده است. علیرضا شجاع نوری نقش خسرو شکیبایی را با نام شیرخان بازسازی و اجرا کرده است. امرالله احمدجو، كارگردان اين سريال در گفتوگویی با جامجم با توضيح اين كه اين شخصيتها در سريال «پشت کوههای بلند» در موقعيتهاي تازهاي حضور دارند، گفت: از آنجا كه قرار است اين سريال هر شب از شبكه سه سيما پخش شود، ما طنزهاي بيشتري در «پشت کوههای بلند» گذاشتهايم. علاوه بر اين نوع شخصيتپردازي آدمهاي سريال هم خاص خواهد بود.
وي درباره شخصيتهايي كه در کار جدید هم حضور خواهند داشت گفت: در اين سريال بعضي از شخصيتها در ادامه شخصيتهاي سريال «روزي روزگاري» خلق شدهاند، شخصيت حسامبيگ سريال «روزي روزگاري»، اينجا در نقش سامشاه ديده خواهد شد و بسيمبيگ با بازي محمد فيلي در اين سريال در نقش تلخك هنرنمايي ميكند، نقش خاله را هم همچنان براي ژاله علو نوشته بودم كه به دليل كهولت سن ايشان نتوانستيم در خدمتشان باشيم و به جاي ايشان مهتاج نجومي ايفاگر نقش خاله خواهد بود. در مجموع هشت قسمت از مجموعه را شبيه سريال «روزي روزگاري» ساختيم، حتي اغلب لوكيشنهاي اين قسمتها در همان لوكيشن اصلي «روزي روزگاري» تصويربرداري شده است.
بنا به این گزارش، دو شخصيت جذاب هم از سريال «تفنگ سرپر» همین کارگردان به اين سريال اضافه شده كه يكي كدخداي كولي باد (با بازي بهروز مسروري) و ديگري صفرعلي (با بازي فردوس كاوياني) است.
به جز بازيگراني كه نامشان آمد، آتش تقيپور، پرويز بزرگي، انوشيروان ارجمند، حسن اكليلي، فريدون سوراني،مهوش صبركن، سپيده مظاهري، راحيل گلكار، پري كربلايي و آسيه كلاني هم در نقش هاي مختلف ظاهر شده اند.
اين سريال در گروه فيلم و سريال شبكه سه به تهيهكنندگي رضا جودي آماده ميشود. در ساخت اين سريال ماني جعفرزاده (آهنگساز)، آبتين سهامي (مدير تصويربرداري)، محسن نوروزي (طراح صحنه و لباس)، احسان روناسي (طراح چهرهپردازي)، حسين حجازي (صدابردار)، مهدي جودي (تدوين) و حكيم عمادي (عكاس) همكاري ميكنند.
سريال خوبي است ، اما از آنجائي كه حاكمان اصفهان هميشه از ايل بختياري بوده اند بهتر بود حاكم اصفهان و اطرافيانش با لهجه بختياري (زبان دري و پهلوي )صحبت مي كردند . با تشكر