سينمای ما - نقدي بر فيلم «سه زن» (منيژه حكمت) / دغدغه‌هايي كه محقق نشده است
چهارشنبه 24 آذر 1389 - 11:54

I نظرسنجی I

مایل به تماشای کدامیک از نسخه‌های فیلم «جرم» (مسعود کیمیایی) در سینما هستید؟




سينماي جهان
«گفتار پادشاه» در هفت رشته نامزد دريافت جوایز گلدن گلوب شد
موفقیت‌های «شبکه اجتماعی» در فصل جوایز هم ادامه دارد
«قوی سیاه»‌ در 12 رشته نامزد جوایز منتقدان رسانه‌ای‌ شد
هاليوود به قربانگاه جوانان تبديل شده است
ميشل يوئه نقش «سان سوچي» را بازي مي‌كند
ضارب لئوناردو دي‌كاپريو به دو سال زندان محكوم شد
برلوسکونی نزدیک به 000/400 یورو به جشنواره ونیز رشوه داده است
آدام سندلر و کوین جیمز در کمدی " پیشخدمت‌های هتل" بازی می‌کنند
برادران واچوفسکی نسخه‌ مدرن رابین هود را می‌سازند
مایکل مان بزودي پروژه تلویزیونی"ماهی تن بزرگ" را می‌سازد
«ژولیده‌پولیده» به صدرنشینی «هری پاتر» پایان داد
«شبکه اجتماعی» بهترین فیلم سال 2010 شد


سن پطرزبورگ


  (445 رأي)

کارگردان :
بهروز افخمی
ملک سلیمان


  (342 رأي)

کارگردان :
شهریار بحرانی
شکلات داغ


  (80 رأي)

کارگردان :
حامد کلاهداری
یک جیب پر پول


  (70 رأي)

کارگردان :
قدرت‌الله صلح‌میرزایی
بعدازظهر سگی سگی


  (80 رأي)

کارگردان :
مصطفی کیایی



نقدي بر فيلم «سه زن» (منيژه حكمت)
دغدغه‌هايي كه محقق نشده است
دغدغه‌هايي كه محقق نشده است


سينماي ما- «هر کسي مي‌تواند برداشت خودش را از "سه زن" داشته ‌باشد ولي اين فيلم کاملاًٌ واقعي است. يعني اين اتفاق به همين ‏شکل مي‌تواند براي شما، مادرتان و مادربزرگتان رخ دهد. براي هر سه نسل ديگري هم مي‌تواند اتفاق بيفتد. من نيامده‌ام ‏سمبليک کار کنم و از سمبل استفاده کنم. از واقعيت جامعه گرفتم و پرداخت کردم. يعني هيچ چيز خاصي را از اين زندگي ‏که در جريان است، چه در مورد نسل جوان و چه گذشته جدا نکردم. يک قصه‌ي رئال را تعريف کردم، که هر کس ‏مي‌تواند برداشت خودش را داشته‌باشد.» (بخشي از مصاحبه‌ي منيژه حكمت با وب‌سايت صنعت سينما)
بعد از «زندان زنان» اميد مي‌رفت «منيژه حكمت» آينده‌ي خوبي داشته باشد. اما فيلم آخر او، «سه زن»، واقعا نااميدكننده بود. او گفته است در اين فيلم دغدغه‌ي هويت ملي داشته، اما آنچه اين‌روزها و با كلي جنجال و حاشيه در سينماها به‌نام «‌سه زن»‌ نمايش داده مي‌شود بيشتر قصه‌اي ضعيف و كم‌محتواست تا فيلمي جدي كه تلاش دارد به حافظه‌ي تاريخي ما مدد رسانده و هويت سه نسل از زنان ايراني را بازشناسي كند. من نمي‌دانم منظور خانم حكمت از اين كه فيلمي رئال ساخته است چيست، اما اگر اين اصل ساده را بپذيريم كه سينماي رئال چارچوب‌هاي خاصي دارد آن‌گاه باور به اينكه «منيژه حكمت» در تحقق پروژه‌اي كه در سر داشته است موفق بوده است يا نه بسيار تأمل‌برانگيز خواهد بود.

۱- روايت و واقع‌بودگي. اساسي‌ترين ضعف سه‌ زن بحران روايت است. در فيلم حكمت ما در فضاي پريشاني از زندگي سه‌ زن نفس مي‌كشيم، فضايي كه قرار بوده است دغدغه‌هاي سه نسل از زنان ايراني را نمايندگي كند و درنهايت با اتكاء به نماد فرهنگي ـ هويتي‌اي مثل «فرش» و استفاده از آن براي بازنمايي رنج و تنهايي تكرار‌شونده‌ي زنان اين فيلم، سويه‌هاي عميق‌تري از روان زن ايراني و جايگاه اجتماعي او بكاود. اما افسوس كه اين دغدغه در حد تصويري خام و غيرواقعي از زندگي باقي مي‌ماند. روايت منيژه حكمت از زندگي اين زنان "خيالي" است و بايد بگويم كه در خلاء شكل گرفته است. زنان اين فيلم كه جاي خود دارند حتا مردان اين فيلم هم واقعي و باورپذير نيستند.
به‌نظر مي رسد حكمت مايل بوده است از نوعي شكست يا انقطاعِ روايت در فيلم بهره بگيرد. شكست روايتي كه با وجود فقدان حلقه‌هاي منطقي بين اجزاء داستان، مخاطب را به گيج مي‌كند و در ذهن او از فيلم «چيزي بي‌معنا» مي‌سازد. داستاني كه به اسم سه زن شاهد آن هستيم آغاز و پاياني منطقي و هدف‌مند ندارد. براي مثال در آغاز، فيلم با ريتمي شتاب‌آلود كه القاي ناامني مي‌كند شروع مي‌شود اما از حوالي دقيقه‌ي 15 شاهد سكته‌هاي دائم در متن فيلم هستيم، و اين سكته‌ها و مكث‌هاي غيرلازم روايت فيلم را به امري كند و كسل‌‌كننده تبديل مي‌كند. من معتقدم روايت اين فيلم الكن و عقيم است - به‌گونه‌اي كه روايت كلي داستان براي مخاطب بيشتر به يك شعار، امري سرگرم‌كننده و يا نهايتا يك غم‌غربتِ (نوستالژي) مبهم و درك‌‌ نشده مي‌ماند- تا داستاني كه قرار است به‌واقع چيزي براي گفتن داشته باشد. براي نمونه سكانسي كه نيكي كريمي در ماشينش خوابيده را به‌ياد بياوريد، او به مغازه مي‌رود و موبايلش را مي‌دهد شارژ كنند و بعد در حالي كه يك كيك و آب معدني مي‌خرد كنار جوي مي‌نشيند و ... شما بگوييد منظور كارگردان از اين سكانس‌ چيست؟ سير روايي اين داستان نه در كليت خود بلكه در اجزاء نيز مشكلات اساسي دارد و تدوين و سرهم‌بندي سكانس‌ها و پلان‌ها از ارتباطي منطقي و جريان‌مند خبر نمي‌دهند، آن‌چنان كه من واقعا نمي‌توانم حتي به چيدمان دو سكانس متوالي هم نمره‌اي بالاتر از حد متوسط بدهم.
فيلم‌نامه‌ي «سه زن» توسط چهار نفر نوشته شده است و به گمان من اين مسئله كاملا بر فيلم تأثيرگذار بوده، آن‌چنان كه كار در بسياري مواضع رنگ‌به‌رنگ و نامتوازن شده است، و اين عدم توازن نه در حد فاصله‌ي ناملموسي بين نقطه‌هاي خاصي در روايت، بلكه به‌شكل گسستي واضح در كليت فيلم نمايان است. خلاصه آنكه منيژه حكمت در روايتش آن‌قدر اسير قبض‌ و بسط‌ و كش‌ و قوس‌هاي نالازم بوده كه فيلمش را به ملغمه‌ي بي‌منطقي از سكانس‌هاي ناسازگار تبديل كرده است. نمي‌دانم،‌ شايد اگر او سوداي روايتي مدرن يا به‌قول خودش فيلم سنگين را در سر نداشت، اين سكانس‌ها به‌گونه‌‌اي دركنار هم چيده مي‌شدند كه مي‌توانستند داستاني را روايت كنند كه حداقل‌ چيزي كه دارد يك آغاز و يك پايان كلاسيك است!

۲- شخصيت‌پردازي و بازي‌گري.

من شخصا نمي‌دانم اين سه زن چه نسبت واضحي با تيپ‌هاي اجتماع حال حاضر ما دارند و اساسا كدام وجهه‌ از زندگي زنان و دختران اين كشور در ايشان مجال بروز يافته است؟ كاراكترهاي فيلم منيژه حكمت انسان‌هايي بيمار و بسيار مشوش هستند، افرادي خودمتناقض و پريشان‌احوال كه حكمت مي‌خواسته با وارد كردن عنصر فرش آن‌ها را حول محور يك فرهنگ و تاريخ جمع كند،‌ چيزي كه نه‌تنها محقق نشده بلكه به شخصيت‌هايي غيرساخت‌مند، متناقض و غيرواقعي هم منجر شده است. اگر كه او ادعا دارد اين داستاني است كه ممكن است براي هر كدام از ما اتفاق بيفتد، بد نيست كسي از خود بپرسد براي كدام‌يك از كاركترهاي فيلم مي‌توان در طبقه‌ي متوسط جامعه ايران برابرنهادي (نه كاملا مشابه، بلكه حتي نزديك) جست؟ آيا واقعا در جامعه‌ي ما زنان و مرداني شبيه مينو، پگاه، رفيع و... اين‌قدر فراوان‌اند؟ به‌راستي چه تعداد از تماشاگران سه‌زن با شخصيت‌هاي اين فيلم هم‌ذات‌پنداري خواهند كرد، و در نهايت آيا اين قصه‌ي ماست؟
ضعف در فيلم‌نامه و كارگرداني به بازيگران هم سرايت كرده است. و كاملا واضح است كه نه كارگردان و نه ديگر عوامل فيلم، خودشان هم نمي‌دانند «چه مي‌خواهند؟»؛ به سكانس اول فيلم و ديالوگ‌هايي كه مينو (با بازي نيكي كريمي) با مادرش دارد بازگرديد،‌ او خودش مي‌گويد و جاي مادرش هم جواب مي‌دهد، بازي او كاملا دستوري و تصنعي است. به سكانسي كه پگاه مردِ جوان را در جاده سوار مي‌كند باز گرديد، پگاه (با بازي پگاه آهنگراني) با لحني املا‌شده، تصنعي و بسيار ناشيانه بازي مي‌كند، آن‌چنان كه به نظر مي‌رسد شايد بهتر بود او هنوز هم به فيلم‌سازي‌اش ادامه مي‌داد...!

سخن آخر:
خانم حكمت در مصاحبه‌اي گفته بود: «قبل از اينکه اين فيلم را بسازم بيش از گذشته، نگران ايران شدم. حس مي‌کردم با اتفاقاتي که در حال وقوع است، روزي ‏نرسد که از ايران فقط يک مرکزيت باقي بماند و همه چيز از دست برود. بعد به اين فکر افتادم که چه مي شود کرد و چه ‏فيلمي مي‌توان ساخت که ملت نگران اين کشور باشند؟ مردم بتوانند يکديگر را پيدا کنند.» (مصاحبه با وب‌سايت صنعت سينما)
دغدغه‌ي منيژه حكمت محترم است و در اين بحبوحه‌ي رواج پوپوليسم و فيلم‌هاي آبكي در سينماي ما، و با وجود مشكلات «وحشتناك» ساخت يك فيلم، وجود هنرمندان متعهدي مثل منيژه حكمت بسيار عزيز و ارزشمند است، تا جايي كه منتقد را بدان وا مي‌دارد كه بگويد او يك دغدغه دارد كه محقق نشد،‌ باشد كه در فيلم‌هاي ديگرش با لحني پخته‌تر مخاطب خود را به سمت و سوي پيامي كه مي‌خواهد بدهد راهبر شود.



منبع خبر : مجله لينترنتي سراي فكر آزاد
دوشنبه,6 آبان 1387 - 6:9:59

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

نیما
دوشنبه 6 آبان 1387 - 10:54
4
موافقم مخالفم
 

سلام

خیلی جالب بود و خوب البت با یه کم بی انصافی

لطفا یه سری به ارشیو رادیو گفتگو که حکمت در برنامه سینما صدا دعوت بود هم بزنین که نشست خیلی عالی بود

farshid
دوشنبه 6 آبان 1387 - 11:34
25
موافقم مخالفم
 

حمله به فیلم سه زن در حالی ادامه دارد که به نظرم این فیلم از خیلی از اثار ساخته شده در سینمای در حال اکران این روزها در وضعیت بهتری به سر می برد .

فیلنامه ی سه زن اگر چه ضعف ها و مشکلاتی دارد ولی در مجموع فیلم راه خودش را پیدا کرده و به هدفی که کارگردان می اندیشیده تا حدود زیادی رسیده است.

بازی بازیگران فیلم کاملا در خدمت شخصیت پرازی و داستان بوده و قابل قبول است .بازی ها به شدت طبیعی و باور پذیرهستند و ازهر گونه اغراق تماشاگر پسندی پرهیز شده است.

نوع روایت سه زن انتخابی است که از سوی فیلمساز برای بیان واقعی حرفهایش انتخاب شده .روایتی که چون در سینمای ایران کمتر مورد استفاده قرار گرفته این گونه به ان حمله می کنند .

سه زن در مقایسه با زندان زنان فیلمی درخشان در کارنامه ی حکمت نیست ولی این دلیل خوبی برای نادیده گرفتن کل فیلم نمی شود .

farshid

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       








             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.833674907684 seconds.