آهنگساز «محمد رسول‌الله»، «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان» هم رفت : آخرین وداع باسازنده خاطره‌انگیزترین ملودی‌های تاریخ سینما؛ یادداشت امیر قادری و یک زندگی‌نامه کوتاه؛ :: سينمای ما :: پايگاه خبری - تحليلی سينمای ايران :: Iranian Movie News & Information
يکشنبه 6 ارديبهشت 1388 - 20:18
module-htmlpages-display-pid-97.html

• درگیری لفظی تهمینه میلانی و فرزاد حسنی در پخش زنده رادیویی / در برنامه جمعه شب سینما صدا اتفاق افتاد؛      • «فاصله» از نیمه اردیبهشت کلید می خورد؛ / فرامرز قريبيان، لناز شاكردوست و پژمان بازغي در فیلم جدید كامران قدكچيان      • استقبال مردم بحرین از مجموعه تلویزیونی «یوسف پیامبر»؛ / «یوسف پیامبر» هر شب جمعه بحرینی‌ها را پای تلویزین می نشاند      • تمايل تهيه‌كننده فيلم براي اكران در خردادماه؛ / «كتاب قانون» ربطي به انتخابات رياست جمهوري ندارد / عید فطر را به ما پیشنهاد کردند ولی خرداد بهتر است      • فقط 6 فيلم سينمايي آماده هستند / آخرین مهلت ارسال فیلم های جشنواره کودک و نوجوان      





                       



آخرین وداع باسازنده خاطره‌انگیزترین ملودی‌های تاریخ سینما؛ یادداشت امیر قادری و یک زندگی‌نامه کوتاه؛
آهنگساز «محمد رسول‌الله»، «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان» هم رفت

سینمای ما - امیر قادری:‌ خیلی خبر بدی بود. کاش حداقل الان و در تعطیلات نوروز و بعد از تماشای «مردی روی سیم» و تغییر علی دایی نمی‌رسید. موریس ژار در 84 سالگی مرد. برای من نه فقط آهنگساز بزرگ تاریخ سینما، که همان کسی بود که در چهار پنج سالگی، عاشق سینمایم کرد. وقتی بدو بدو پرده سالن انتظار را کنار زدم و فیلم محمد رسول‌الله روی پرده بود و سه سوار حامل پیام پیامبر (ص) در صحرا از هم جدا شدند و موسیقی ژار به گوشم خورد و شد آوای روزها و شب‌های من تا سال‌ها. تا همین حالا. و بعد هم آهنگساز درجه یک فیلم‌های دیوید لین بزرگ بود، با لورنس عربستان و دختر رایان و گذری به هند و دکتر ژیواگو، که شنیدن این آخری را به خصوص قطعه کامل تیتراژ را برای خودم ممنوع کرده‌ام. (نه فقط به خاطر ملودی فوق مشهور قطعه «لارا» که بیش‌تر به دلیل پاساژهایی که دیوارهای قلب آدم را فرو می‌ریزند.) و بعد دو انتخاب شخصی و محض دل خودم؛ یکی عمر مختار: شیر صحرا باز با مصطفی عقاد و «اسب کهر را بنگر» فرد زینه‌مان که یادم هست یک ضبط گذاشته بودم آن وقت‌ها جلوی تلویزیون که صدای بد کیفیت‌اش را از بلندگویش موقع پخش یک نسخه بدکیفیت از فیلم ضبط کنم. در صحنه ای که گریگوری پک / مانوئل آرتیگز؛ تصمیم‌اش را می‌گرفت و راه می‌افتاد برود جسد مادرش را ببیند و می‌دانست که برایش دام گذاشته‌اند. و بعد هم گذاشتم‌اش برای فیلم «آقای کیمیایی»... و همین حالا به سرم زد بروم ببینم نسخه دانلودی با کیفیت‌اش را پیدا می‌کنم، که بعید است گیر بیاید. ژار به جز این برای فیلم‌های دیگری هم موسیقی‌های پرطرفداری ساخت،‌ از «روح» جری زوکر تا «گوریل‌ها در مه» مایکل آپتد. زور دارد وقتی می‌بینیم که این روزها بیش‌تر به اسم پسرش می‌شناسندش؛ ژان میشل ژار، غول موسیقی الکترونیک.

خبر بدی بود و عیدی دردناکی. که زندگی‌ها کرده‌ایم با قطعات استاد. پس خسیس بازی بس است. این غروبی گنج‌ام را به‌تان معرفی می‌کنم. آوایی که در تمام این سال‌ها همراه‌ام بوده است. قطعه‌ای از «لورنس عربستان»، نه آن تم بسیار مشهورش، که زیاد، خیلی زیاد شنیده‌اید. گنج من یک مارش نظامی است که وسط فیلم پخش می‌شود و نمی‌دانم چرا مشهور نشد و چرا در تمام این سال‌ها، دل‌ام را در چنگ‌اش گرفته‌ است. یک مارش نظامی و دل یک عشق سینما؟! موریس ژار ما همچین آهنگسازی بود.

زندگینامه کوتاه موریس ژار

 موریس ژار آهنگساز فیلم‌های «دکتر ژیواگو» و «محمد رسول الله» و برنده سه جایزه اسکار، روز یکشنبه بر اثر ابتلا به سرطان در 84 سالگی در لس آنجلس درگذشت.
بی‌بی‌سی اعلام کرد ژار که 9 نامزدی و سه جایزه اسکار در کارنامه داشت، سال 1962 با ساخت موسیقی متن فیلم «لورنس عربستان» در سطح بین‌المللی به شهرت رسید و این فیلم آغاز همکاری 20 ساله و بسیار موفق او با دیوید لین فیلمساز بریتانیایی بود.
ژار 13 سپتامبر سال 1924 در شهر لیون فرانسه به دنیا آمد و دوران موسیقیایی خود را با فراگیری پرکاشن و رهبری ارکستر در کنسرواتوار پاریس آغاز کرد. او سال 1952 با ساخت موسیقی متن فیلم «Hotel des Invalides» به کارگردانی ژرژ فرانژو وارد دنیای سینما شد.
ژار تا اواسط دهه 1960 موسیقی چند فیلم فرانسوی را نوشت تا اینکه هالیوود او را کشف کرد. آهنگساز برنده اسکار بیش از 150 فیلم در کارنامه داشت و با تعدادی از فیلمسازان مطرح دنیای سینما شامل جان فرانکن‌هایمر، آلفرد هیچکاک، جان هیوستن، لوکینو ویسکونتی، پیتر ویر و فولکر شلوندورف کار کرد.
او سه بار برای فیلم‌های «لورنس عربستان»، «دکتر ژیواگو» 1965 و «گذری به هند» 1984 - هر سه به کارگردانی دیوید لین - برنده اسکار شد و برای فیلم‌های «یکشنبه‌ها و سیبل» 1962، «زندگی و روزگار قاضی روی بین» 1972، «محمد رسول الله» 1976، «شاهد» 1985، «گوریل‌ها در مه» 1988 و «روح» 1990 نامزد اسکار بود.
ژار بعدها بر موسیقی الکترونیک متمرکز شد و پسرش ژان میشل ژار که از پیشگامان موسیقی الکترونیک است، این راه را با موفقیت ادامه داد. او فوریه پیش در پنجاه و نهمین دوره جشنواره فیلم برلین با دریافت جایزه یک عمر دستاورد تقدیر ‌شد.
دیتر کاسلیک مدیر جشنواره برلین در این باره گفت: آهنگسازان فیلم اغلب در سایه کارگردانان بزرگ و ستاره‌های بازیگری هستند، اما این مسئله درباره موریس ژار فرق می‌کند. «دکتر ژیواگو» مانند بیشتر آثار او شهرتی جهانی دارد و همچنان در تاریخ سینما فراموش‌نشدنی است.



منبع : سینمای ما (زندگی‌نامه از مهر)

به روز شده در : چهارشنبه 12 فروردين 1388 - 13:31

چاپ این مطلب |ارسال این مطلب |

نظرات

منصور نادري نيا
پنجشنبه 13 فروردين 1388 - 23:52
1
موافقم مخالفم
 
آهنگساز «محمد رسول‌الله»، «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان» هم رفت

ميدونيد منم اولين باري كه محمد رسول الله (the message)راديدم واقعا لذت بردم بعد از چند بار كه اين فيلم را به صورت پي در پي ديدم ناگهان پس از چند روز متوجه شدم زير لب اهنگي را زمزمه ميكنم ؟؟؟اميدوارم اغراق نباشه ولي زيباترين اهنگ متني بود كه براحتي ميتونستم زير لبم زمزمه كنم!!!اره هنگ بي نظير محمد رسول الله بود .به جرات ميتونم بگم محمد رسول الله بدون موسيقي زيباش و بدون موريس ژار نميتونست محمد رسول الله باشه؟؟؟من فقط اين را ميتونم بگم ديگه موسيقي هاي شاهكارش در«لورنس عربستان»، «دکتر ژیواگو» 1965 و «گذری به هند» 1984 ومحمد رسول الله ديكه تكرار نميشه؟؟؟امدوارم خدا بحق اخرين پيامبرش وفيلمي كه براي اسلام و مسلمان ها اهنگ زيباش را خلق كرد، رحمتش كنه؟؟؟

MJA
جمعه 14 فروردين 1388 - 6:32
-1
موافقم مخالفم
 
آهنگساز «محمد رسول‌الله»، «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان» هم رفت

"زور دارد وقتی می‌بینیم که این روزها بیش‌تر به اسم پسرش می‌شناسندش؛ ..."

این جمله تون رو انگار از دل من گفتید . ممنون .

parisa
جمعه 14 فروردين 1388 - 13:20
-1
موافقم مخالفم
 
آهنگساز «محمد رسول‌الله»، «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان» هم رفت

kheeeeeeeeeeeeeili dardnake,ensanhaee ba in keifiat o khallaghiat sad sal yek bar be donya mian.God rest his soul

mostafa fahandj
شنبه 15 فروردين 1388 - 0:49
0
موافقم مخالفم
 
"GF

CHERA FEKR MEKONEN KE DEGHE WOJOOD NADARE?

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  





  سینمای ما   سینمای ما   سینمای ما   سینمای ما      

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2008, cinemaema.com
Page created in 1.75248003006 seconds.