سينمای ما - حرف‌هاي چيستا يثربي درباره فيلمنامه «دعوت»: / «باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود»
شنبه 29 خرداد 1389 - 10:51

I نظرسنجی I

نظر شما درباره قیمت بلیت سینماها در سال 1389 چیست؟




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


هیچ


  (365 رأي)

کارگردان :
عبدالرضا کاهانی
به رنگ ارغوان


  (313 رأي)

کارگردان :
ابراهیم حاتمی كیا
تسویه حساب


  (187 رأي)

کارگردان :
تهمینه میلانی
پوپک و مش ماشاالله


  (331 رأي)

کارگردان :
فرزاد موتمن
طهران تهران


  (284 رأي)

کارگردان :
داریوش مهرجویی



حرف‌هاي چيستا يثربي درباره فيلمنامه «دعوت»:
«باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود»
«باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود»


سينماي ما- يكي از از نویسندگان فیلمنامه "دعوت" ابراهیم حاتمی‌کیا این فیلم را اثری تلخ و زنانه در تکریم ذات انسان می‌داند که با طرح موضوع سقط جنین قصد دارد راه حلی برای حفظ فرزندان ارائه دهد. چیستا یثربی که به همراه حاتمی‌کیا فیلمنامه "دعوت" را نوشته، درباره چگونگی شکل‌گیری این همکاری گفت: سقط جنین در سال‌های اخیر در فیلم‌های "من ترانه 15 سال دارم" رسول صدرعاملی و "میم مثل مادر" رسول ملاقلی‌پور مطرح شده بود. در عین حال فیلم "جونو" نیز که در اسکار بسیار مورد توجه قرار گرفت، این موضوع را مورد بحث قرار داده بود.
وی ادامه داد: در این میان حاتمی‌کیا تصمیم گرفت با نگاهی متفاوت فیلمی در این زمینه بسازد. من داستان‌های متعددی با موضوع سقط جنین نوشته‌ام و همچنین در چند روزنامه بارها مطالبی از من درباره سقط جنین با رویکرد روانشناسانه چاپ شده بود. به نظر می‌رسد وجود این کارها در کارنامه‌ام موجب شد حاتمی‌کیا مرا به عنوان نویسنده این فیلم انتخاب کند.
یثربی با اشاره به اینکه ایده اولیه ساخت فیلم از سوی حاتمی‌کیا عنوان شده، گفت: با اینکه درباره سقط جنین بسیار نوشته بودم اما وقتی به دفتر آقای حاتمی‌کیا دعوت شدم، موضوع نگارش داستان‌هایی با موضوع سقط جنین از سوی ایشان مطرح شد. او از من خواست هفت داستان 50 صفحه‌ای با موضوع سقط جنین بنویسم و طرح‌ها و تحقیقاتی را در اختیارم قرار داد.
نویسنده "دعوت" ادامه داد: در مورد طرح‌ها صحبت کردیم و پس از گفتگوهای 45 روزه اغلب این طرح‌ها تغییر کرد و از آنجا که خودم 14 سال با بسیاری از زنانی که سقط جنین کرده بودند ارتباط داشتم، نیازی هم به مطالعه تحقیقاتی که در اختیارم قرار گرفته بود ندیدم و در نهایت شروع به نگارش قصه هفت زنی کردم که قصد داشتند فرزند خود را سقط کنند.
وی درباره چگونگی شکل‌گیری قالب اپیزودیک فیلم گفت: این هفت زن از قشرهای مختلف اجتماع بودند و هر کدام در موقعیتی قرار داشتند که باید برای حفظ یا سقط جنین خود تصمیم می‌گرفتند. وقتی داستان‌های 50 صفحه‌ای من تکمیل شد، حاتمی‌کیا عنوان کرد که هر یک از اینها باید تبدیل به فیلمنامه‌‌ای 15 دقیقه‌ای شود تا مجموع آن در قالب یک فیلم سینمایی بگنجد.
یثربی تبدیل کردن داستان‌های 50 صفحه‌ای را به فیلمنامه 15 دقیقه‌ای کاری دشوار دانست و گفت: بسیار سخت بود که بخواهم داستان‌ها را در 15 دقیقه توصیف کنم. اما با توجه به اینکه زمان نگارش داستان‌ها کاملاً‌ تصویری نوشته شده بودند و آقای حاتمی‌کیا نیز از این مسئله راضی بود، بالاخره پس از سه ماه کار، فیلمنامه در آبان‌ماه به کارگردان تحویل داده شد.
وی درباره کاهش تعداد اپیزودهای فیلم از هفت به پنج گفت: یکی از داستان‌ها به گونه‌ای بود که آقای حاتمی‌کیا ترجیح داد آن را نگه دارد تا در یک فیلم سینمایی به صورت مستقل به آن بپردازد. اپیزودی دیگر هم که از کار خارج شد، مربوط به بخشی می‌شد که در آن پژمان بازغی و لیلا اوتادی بازی کرده بودند.
این نویسنده در مورد دلیل حذف این اپیزود گفت: اوتادی و بازغی در اپیزودی بازی کردند که در آن داستان حاملگی دختری دانشجو روایت می‌شد. پس از آنکه این بخش‌ کنار دیگر اپیزودها قرار گرفت، حاتمی‌کیا اعلام کرد این اپیزود ضرباهنگ را کند می‌کند و فیلم طولانی شده، در نتیجه آن را از فیلم خارج کرد تا در نهایت "دعوت" با پنج اپیزود روی پرده برود.
حاتمی‌کیا با توجه به آشنایی یثربی با شخصیت‌های قصه انتخاب بازیگران را هم بر عهده او قرار داد. یثربی در مورد چگونگی انتخاب بازیگران گفت: این مرحله سخت بود، چون فیلم 18 بازیکر اصلی و هفت هشت بازیگر فرعی زن داشت. علاوه بر آنها باید بازیگران مرد را هم انتخاب می‌کردم. اما مسئله‌ای که به من کمک کرد، احاطه‌ام به شخصیت‌ها و تصویری دیدن داستان بود.
وی ادامه داد: در مورد نقش گوهر خیراندیش در اپیزود "سیده خانم" زمان نگارش فیلمنامه دیالوگ‌ها را با صدای او می‌شندیم. با توجه به سابقه همکاری قبلی حاتمی‌کیا و خیراندیش، با انتخاب وی موافقت شد. در "بهار" نمی‌توانستم به فردی جز مریلا زارعی فکر کنم. با اینکه او برای بازی در فیلمی به خارج رفته بود، از حاتمی‌کیا خواستم صبر کند تا برگردد و نقش را کسی نسپرند.
یثربی درباره انتخاب مهناز افشار نیز گفت: افشار در این فیلم در نقش یک سوپراستار حاضر می‌شود. من نمی توانستم برای این نقش بازیگر ناشناخته یا فردی که ستاره نیست بیاورم. باید کسی این نقش را بازی می‌کرد که تماشاگر او را یک ستاره بداند. افشار در یک صحنه در سرمای زمستان در آب زیر صفر درجه رفت که پنج بار برداشت شد و واقعاً برای او سخت بود. او همچنین درباره انتخاب آناهیتا نعمتی گفت: آقای حاتمی‌کیا از بازی‌های اخیر نعمتی کاری را ندیده بود. اما من با دیدن چهره او احساس کردم می‌تواند دو بعد منفی و مثبت را در چهره خود داشته باشد. او با این چهره می‌توانست به تماشاگر بباوراند که در نقش یک دکتر زنان قادر به سقط جنین است.
نویسنده "دعوت" در مورد در حاشیه قرار گرفتن بازیگران مرد در فیلم گفت: فضای این فیلم کاملاً زنانه است و تمامی بازیگران مرد بیش از دو سه سکانس بازی ندارند. طولانی‌ترین نقش در میان مردها متعلق به فرهاد قائمیان است که پنج سکانس در فیلم حضور دارد. به طور کلی ما قصد چندانی برای تمرکز روی بازیگران مرد فیلم نداشته‌ایم.
یثربی درباره تاثیر تعدد شخصیت و داستان بر نحوه ارتباط مخاطب با اثر گفت: به هر حال ساخت فیلم درباره موضوع حساس سقط جنین دشوار بود. اما ما تلاش کردیم با قرار دادن شخصیت‌های مختلف در کنار هم موضوع را از زوایای مختلف بررسی کنیم. هر چند شاید همین تعدد شخصیت‌ها موجب شود تماشاگر چندان فرصت همذات‌پنداری نیابد و در لحظه‌ها تعمق نکند.
وی با تاکید بر اینکه هدف "دعوت" دوری از شعار بوده افزود: فیلم با زحمت و تلاش بسیار ساخته شده و معتقدم تماشاگر حتماً این مسئله را درک می‌کند و با احترام به تماشای آن می‌نشیند. ما قصد شعار دادن مستقیم نداشتیم و فقط می‌خواستیم پس از پایان فیلم این سئوال در ذهن تماشاگر شکل بگیرد که می‌توان جز سقط جنین به دنبال راههای دیگر برای حفظ فرزندان بود.
یثربی درباره دلیل اینکه هر پنج زن فیلم فرزندان خود را نگه می‌دارند و از سقط آنها منصرف می‌شوند گفت: حاتمی‌کیا این فیلم را در تکریم ذات انسان ساخت. خداوند در قرآن می‌فرماید فرزندان خود را از ترس فقر سقط نکنید، خدا روزی آنها را می‌رساند. اگر بخواهیم "دعوت" را غیرواقعگرایانه بنامیم، به اعتقاد من همه فیلم‌ها چنین هستند و در آنها واقعیت خدشه‌دار می‌شود.
او ادامه داد: اما در این فیلم برای آنکه ماجراها قابل باور به نظر برسند، ما شخصیت‌هایی را انتخاب کردیم که بالاخره راهی برای حفظ فرزند خود دارند. به عنوان مثال مادری که می‌داند فرزندش دارای سندروم دان است را در فیلم قرار ندادیم، زیرا او راهی غیر از سقط فرزندش ندارد. بنابراین ما در واقعیت دست نبردیم بلکه فقط بخشی از آن را مورد بحث قرار دادیم.
فیلمنامه‌نویس "دعوت" با اشاره به پیشینه کارگردانی حاتمی‌کیا گفت: باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود. او این فیلم را ساخته تا نشان دهد می‌توان راهی غیر از سقط انتخاب کرد. هر چند در فیلم چندان فرصت ارائه راه حل‌ها برای حفظ فرزندان نبوده، اما حاتمی‌کیا تلاش کرده نشان دهد می‌توان راههایی تازه یافت.
یثربی در پایان فیلم سینمایی "دعوت" را اثری تلخ نامید و گفت: اغلب فیلم‌های حاتمی‌کیا طنز ویژه خودش را دارد، اما "دعوت" به هیچ عنوان طنز در خود ندارد و تماشاگر باید بداند با یک فیلم کاملاً تلخ مواجه است.



منبع خبر : مهر
یكشنبه,7 مهر 1387 - 6:6:23

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

مریم
يکشنبه 7 مهر 1387 - 11:18
9
موافقم مخالفم
 

من "دعوت" را دیشب دیدم

قشنگ بود اما من اپیزود گوهر خیراندیش و مریلا زارعی را بیشتر پسندیدم

فکر می کنم یک مقدار بیش از حد تایم فیلم طولانی بود

شاید اپیزودی که کتایون ریاحی بود اضافی بود

من که خوشم نیامد

به هر حال دست حاتمی کیا درد نکند بعد از مدتها یک فیلم خوب دیدیم

saghar
يکشنبه 7 مهر 1387 - 16:26
5
موافقم مخالفم
 

mer30000000

in film ro didam bazigaran binazir budan

va film......aliiiiiiiiiiiiiii

شکیبا
دوشنبه 8 مهر 1387 - 0:24
6
موافقم مخالفم
 

عوامل فیلم دعوت خسته نباشین.کلی لذت بردیم.

مرضیه
دوشنبه 8 مهر 1387 - 0:51
0
موافقم مخالفم
 

درررررررررررررررووود بر عالیجناب سینمای ایران حاتمی کیا...خیلی کارت درسته...چیستا خانوم مدسی با اون قلم زیبا و طلایی...

مریم
سه‌شنبه 7 آبان 1387 - 21:15
2
موافقم مخالفم
 

مزخرف ترین فیلم حاتمی کیا!

راحله احمدی
جمعه 10 آبان 1387 - 18:47
-4
موافقم مخالفم
 

حیف به وقت و هزینه ای که صرف این فیلم شد از آقای حاتمی کیا این ف

راحله احمدی
جمعه 10 آبان 1387 - 18:48
0
موافقم مخالفم
 

حیف به وقت و هزینه ای که صرف این فیلم شد از آقای حاتمی کیا این فیلم بعید بود

حسين
شنبه 11 آبان 1387 - 1:4
-3
موافقم مخالفم
 

ديروز دعوت را با گذوهي از منتقدين ديديم

گذاشتم يك روز بگذرد تادر مورد فيلم احساسي قضاوت نكنم

امروز رفتم سراغ نقدهايي كه بر فيلم شده بود

نقدها به غايت مذخرف بود افرادي كه نوشته بودند به واقع گروهي منتقد نما بودند كه اصلا فيلم را درك نكرده بودند

فردا قرارست به عنوان يكي از منتقديني كه با هم فيلم را ديديم انرا نقدكنيم

شايد نتيجه نقد فردا را اگر حال داشته باشم روي وبلاگ بگذارم

baran
چهارشنبه 22 آبان 1387 - 1:21
0
موافقم مخالفم
 

ba etemad be name kargardan ba dokhtare 12 saleam ke moshtaghe tmashaye kare digari az hatamikia bood be cinema raftam va ba kamale taassof ba anche nabayad movajeh shodeh va ba sor dard az cinema kharej shodam aghaye hatamikia behtar nabood zire onvane film mineveshtid BARAYE ZIRE 18 SAL MONASEB NIST ?

baran
چهارشنبه 22 آبان 1387 - 1:29
-3
موافقم مخالفم
 

BARYE JAMEEY HONARI BAYAD GERIST KE BARAYE GISHE BE HAR SOOGEI MIAVIZAND!!

pooneh
پنجشنبه 7 آذر 1387 - 21:52
5
موافقم مخالفم
 

نمیدونم چرا نمیتونم خودمو برای فاصله ی عظیمی که بین دعوت با سایر کارای حاتمی کیا مثل از کرخه تا راین هست توجیه کنم. این فاصله هم عجیبه هم جالب!!!!!!!!!! البته ازحاتمی کیا که میگه از فیلمای هم تیپ 21 گرم خوشش میاد این تغییرات 180درجه ای عجیب نیست. در کل فیلم به خاطر بازیگرای کاربلدش ارزش دیدن داشت ولی یه همچین موضوعی بیشتر جای کار داشت.

حجت.ز
سه‌شنبه 27 اسفند 1387 - 13:21
1
موافقم مخالفم
 
«باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود»

سلام و خسته نباشی به سینمای معلول ایران.نقد:ذهن بیننده را به فیلم مشغول کردی ولی راهی برای هدف فیلم نذاشتی خسته شدیم از دیدن فیلم های بی هدف.کارگردان بزرگ با هدف بزرگ فیلم بزرگ میسازه نه با بازیگران بزرگ آقای حاتمی کیا سعی کن با ذهن خودت فیلم بسازی تا با ذهن جامعه.

موفق باشی

حجت.ز
چهارشنبه 28 اسفند 1387 - 19:16
4
موافقم مخالفم
 
«باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود»

ممنون از جوابتون.نقد جوابتون:یه رودخانه {ذهن}انتهاش دریای وسیع{ذهن وسیع}میباشد.امامرداب انتهاش باطلاق{خستگی ذهن}و همان درجا زدن در سینمای جنگ وگرایش به دنیای بیرون بر اساس سیاست کشور وفضای جامعه تهران.سئوال:آقای حاتمی کیا فیلمی که بر اساس ذهن ساختی لطفا نام ببرید.من بهترین فیلمی که دیدم {ویل هانتینگ نابغه}است اون هم از ذهنیت خارجی ها نه داخلی با سرمایه گذاری کم ولی عالی.

موفق باشی

ساقی
پنجشنبه 29 اسفند 1387 - 1:31
2
موافقم مخالفم
 
«باید توجه کنیم چطور حاتمی‌کیا که سال‌ها در سینمای جنگ فیلم ساخته سراغ چنین موضوعی می‌رود»

تازه الان که سی دی های خانگاش اومده این فیلمو دیدم انقدر مزخرف و افتضاح بود که تا نصفه های فیلم بیشتر ندیدم و خاموشش کردم. واقعا از حاتما کیا بعیده فیلم به این مزخرفی.

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       







             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.820724010468 seconds.