مرور اتفاقی مهم در اکران سال گذشته در گفتگو با جمشيد مشايخي، عزيزالله حميدنژاد، علي سرتيپي، مهدي فخيم‌زاده، سيروس الوند و محمدحسين لطيفي : اكران سراسري 87؛ پايان نگاه نابرابر به سينماي تهران و شهرستان‌ها؛ :: سينمای ما :: پايگاه خبری - تحليلی سينمای ايران :: Iranian Movie News & Information
جمعه 7 فروردين 1388 - 7:9
module-htmlpages-display-pid-97.html

• در روزهای تعطیل، «سینمای ما» و کاربران‌اش زنده‌اند؛ / بحث داغ بر سر بیضایی و ده‌نمکی و مقاله‌های اصغر فرهادی و امیر قادری      • پس از «درباره الی» اصغر فرهادی، نمایش این مجموعه تلویزیونی حسن فتحی هم به تعویق افتاد؛ / مدیر تامین برنامه شبکه یک: «اشک‌ها و لبخندها» توقیف نشده است      • امشب ابراهیم حاتمی‌کیا در «کلاه قرمزی 88» حاضر می‌شود/واکنش شما به این اتفاق منحصر به فرد چیست؟ / همان گونه که چند روز پیش در «سینمای ما» خوانده بودید      • نمایش مجموعه‌های نوروزی از سر گرفته می‌شوند / نامه سید حسن خمینی به ضرغامی: غم ما از آن خودمان، شادی را به مردم بازگردانیم      • یک گزارش بامزه؛ / گاف‌های صدا و سیما در سال 1387: از حذف آرم ماشین‌‌ها تا پیامک‌های برنامه «90»      




                       



اكران سراسري 87؛ پايان نگاه نابرابر به سينماي تهران و شهرستان‌ها؛
مرور اتفاقی مهم در اکران سال گذشته در گفتگو با جمشيد مشايخي، عزيزالله حميدنژاد، علي سرتيپي، مهدي فخيم‌زاده، سيروس الوند و محمدحسين لطيفي

سینمای ما -  جمشيد مشايخي، عزيزالله حميدنژاد، علي سرتيپي، مهدي فخيم‌زاده، سيروس الوند و محمدحسين لطيفي در ارزيابي تأثيرات نمايش سراسري فيلم‌ها در كشور در سال87، اين روند را پايان نگاه نابرابر سينما به تهران و شهرستانها دانستند.
 از تيرماه سال 87 طرحي براي رفع مشكل فاصله بسيار اكران فيلم‌ها در ساير شهرهاي كشور با تهران ، به معاونت سينمايي ارائه و تصويب و در موسسه سينماشهر اجرا شد به اين قصد كه نمايش فيلمهاي جديد و روز فقط به تهران مختص نشود و تماشاگران سينما در ديگر استانهاي كشور نيز امكان تماشاي يك فيلم جديد را همزمان با تهران داشته باشند و تاكنون 29 فيلم از اين امكان استفاده كرده و به اكران سراسري دست يافته‌اند.
اجراي اين طرح كه از ابتدا با استقبال بسيار مردم در ديگر شهرها روبرو شد نه فقط به ايجاد نگاه يكسان به مخاطبان سينما در تمام نقاط كشور منجر شد كه تاثيرات بسيار فرهنگي، رواني و اقتصادي نيز از خود به جا گذارد به نحوي كه نتيجه احترام به مردم شامل جوانان ، خانواده ها و تمامي اقشار سني و جنسي به زودي به خود سينما نيز برگشت و باعث بالارفتن فروش فيلمهاي اكران شده نيز گرديد.
اكران همزمان و سراسري فيلم در تهران و شهرستانها ، نه تنها پايان باور و نگاه غلط شهروند درجه دو بودن به مخاطبان شهرستاني بود و تاثيرات روحي و رواني بسياري براي سينمادوستان و سينما روها در تمام كشور به جاي گذاشت كه با اين روش اگر تاكنون يك فيلم به طور مثال فقط به 10 يا 15 سالن در تهران دست مي‌يافت به تعداد بسيار بيشتري از سالن دسترسي پيدا كرد كه طبيعا به فروش چندبرابري فيلم‌ها منتهي شد.
اين اقدام نه تنها سر و ساماني به چرخه عرضه و تقاضا داد كه حتي به حركت ايجاد شده موثر ديگري نيز در حوزه طرح‌هاي نجات‌بخش در سينماي ايران كه همانا مبارزه با تكثير و توزيع غير مجاز فيلم‌هاي سينمايي بود كمك بسيار كرد.
اگر تا آن روز با نمايش فيلم‌ها در تهران تكثيركنندگان و توزيع كنندگان غير مجاز فيلم‌ها با سواستفاده از روش سيراب كردن مخاطبان شهرستاني از فيلم‌هاي روز و روي پرده و البته فقط فقط به نفع سود سرشار مالي از اين خلا اقدام مي‌كردند با اكران همزمان و سراسري فيلم‌ها ديگر جايي براي رخنه كردن در اين فضا نداشتند.
مخاطبان سينما در ساير شهرها وقتي با اكران فيلمي روبرو مي‌شدند كه به تازگي روانه اكران شده و بازسازي سالنهاي نمايش فيلم را نيز مكمل فيلمهاي روز مي‌ديدند طبيعتا ديگر توجهي به تماشاي نسخه قاچاق و بدون كيفيت و در قاب كوچك تلويزيون نمي‌كردند.
اين تأثير نيز مكمل ديگر نكات برشمرده شده از جمله دستاوردهاي رويكري بود كه در اين دوره به عملكرد شاخصي در حوزه سينماي ايران تبديل شد. اكران همزمان و سراسري فيلم‌ها كه از جمله بندهاي اجرا شده در طرح جامع اكران است اكنون به روشني تاثيرات مطلوب خود را در سينماي ايران نشان مي‌دهد.
شيوه‌اي تجربه شده در كشورهاي صاحب سينما در دنيا كه متاسفانه در ايران به فراموشي سپرده شده و اصولا اجرا نشده بود در حالي كه با توجه به تأثيرات و عايدي اين اقدام براي سينماي ايران به موارد بسياري برمي‌خوريم كه هرچه بيشتر جاي خالي آن را در تاريخ سينماي ايران نشان مي‌دهد و از طرفي ارزش هاي فراوان اين حركت در سال 87 را به رخ مي‌كشد.
«جمشيد مشايخي» بازيگر پيشكسوت سينما با اشاره به تاثيرات اكران همزمان فيلم در تهران و شهرستانها و تاثيرات آن، افزود: مهمترين اثر اين شيوه احترام به مخاطب شهرستاني است كه مي تواند فيلم را همزمان با مخاطب تهراني در سينما تماشا كند. وي افزود: از طرفي سينما در شهرستانها نيز حالت مركزيت به خودش مي گيرد و مخاطب و سينمادار شهرستاني متوجه مي شود عدالت در سيستم نمايش كشور حاكم شده است.
وي تاكيد كرد: حتي مي توان ديگر فعاليتهاي فرهنگي را در كنار نمايش فيلمها گسترش داد تا به تدريج سينما و هنر ملي رشد و بالندگي بيشتري پيدا كند. مشايخي همچنين با اشاره به اقدامات اخير مديريت فرهنگي در جهت تامين و كمك به هزينه كپي‌هاي فيلم‌ها براي اكران همزمان گفت: اين نوع اقدامات نشان از شناخت و سعه صدر مديريت سينما دارد.
«مهدي فخيم‌زاده» از ديگر فيلمسازان سينماي ايران در مورد اكران همزمان فيلمها در تهران و ساير شهرستانها، خاطرنشان كرد: جريان تداوم داري در سينماي ايران به وجود آمده است و اين امر باعث مي شود سرمايه به طور سريع به تهيه كننده باز گردد و اكران فيلمها توجيه اقتصادي پيدا مي كند.اين فيلمساز تاكيد كرد: نمايش همزمان باعث مي شود، تبليغاتي كه براي فيلم هاي در حال اكران انجام مي شود، يكبار و با يك هزينه انجام شود.
وي در مورد تاثيرات اقدامات معاونت امور سينمايي در جهت حمايت از كپي فيلم ها نيز، گفت: با توجه به اينكه تعداد سينماهاي نمايش‌دهنده با اكران همزمان افزايش مي يابد و بايد كپي هاي متعددي به چاپ برسد و از طرفي فروش فيلم قابل پيش بيني نيست، هزينه كردن در حال حاضر براي چاپ كپي توجيه اقتصادي پيدا نمي كند و موسسه سينماشهر با درايت و براي جلوگيري از اين خسارت و اينكه سينماهاي درجه دوم هم بتوانند اكران همزمان انجام دهند بخشي ازهزينه ها ي كپي را تقبل كرده و اين اقدام كارشناسي شده جاي تقدير و تشكر دارد.
«عزيزا... حميدنژاد» كارگردان سينما هم با استقبال از اجراي طرح جامع اكران توسط سينماشهر معاونت سينمايي گفت: با توجه به اينكه اكران هزمان فيلم در تهران و شهرستان، باعث فروش بيشتر آثار روي پرده خواهد شد، سينماگران و سرمايه گذاران با انگيزه و خيالي آسوده از جهت بازگشت سرمايه و ديده شدن فيلم در سطح كشور، به تهيه و توليد آثار سينمايي خواهند پرداخت.
اين تهيه كننده با بيان اينكه طرح جامع اكران از اين جهت مهم تلقي مي‌شود كه فوايد حاصل از آن شامل حال همه مي‌شود، اظهار داشت: درواقع با اجراي اين طرح مخاطبان شهرستاني خوشحالند، زيرا مي توانند همزمان با سينمادوستان تهراني فيلم ببينند و مالكان سينماها در شهرستان ها هم خشنود هستند زيرا سالن‌هاي نمايش با اجراي اين طرح مملو از تماشاگر خواهد بود. وي افزود: فيلمسازان و سرمايه گذاران هم بدون شك از اجراي طرح اكران همزمان فيلم خشنود هستند زيرا فيلم آنها همزمان در كشور ديده و مورد استقبال قرار مي‌گيرد و در مجموع باعث بازگشت سرمايه خواهد شد.
كارگردان "اشك سرما " با اشاره به اقدام مثبت موسسه سينماشهر در تقبل هزينه كپي فيلم هاي فرهنگي، تصريح كرد: سينماشهر با درايت و براي جلوگيري از احتمال خسارت و اينكه سينماهاي درجه دوم هم بتوانند اكران همزمان داشته باشند اين اقدام را انجام داده كه بسيار قابل تقدير است.حميدنژاد در ادامه به تاثيرگذاري طرح جامع اكران بر بازار قاچاق فيلم اشاره كرد و افزود: اجراي اين طرح باعث شده تا در كنار فعاليت‌هاي مطلوب ستاد مبارزه با قاچاق فيلم ديگر انگيزه اي نيز براي قاچاقچيان محصولات غير مجاز براي قاچاق فيلم‌ها باقي نماند.
علي سرتيپي، هم درباره تاتيرات اكران همزمان و سراسري فيلمها در تهران وشهرستان در قالب طرح جامع اكران گفت: طبق آمارهاي منتشر شده، بعد از اعمال درست اين طرح ، فروش فيلمها به طور قابل ملاحظه اي افزايش پيدا كرده است.وي افزود: در حال حاضر مسير درست و هموار گرديده است و بايد همه بايكديگر همكاري و تعامل داشته باشند و در اين شرايط مي توان انتظار داشت كه بتدريج در فروش سينماي ايران افزايش يابد. اين تهيه‌كننده و پخش‌كننده فيلم تاكيد كرد: تهيه كننده، توليد كننده، مسئولين و سينماگران بايد با همفكري نقاط قدرت اين طرح را شناسايي كنند.
سرتيپي در مورد اقدام موسسه سينما شهرمعاونت سينمايي در جهت پرداخت بخشي از هزينه‌اي چاپ كپي فيلم‌ها در شهرستان‌ها گفت: اقدام بسيار موثري است و ديگر پخش كننده‌ها با اين ترس مواجه نيستند كه با هزينه هاي زياد چاپ كپي مواجه باشند و فيلمهاي فرهنگي هم بهتر ديده مي‌شوند.
محمد حسين لطيفي هم در مورد فوايد طرح جامع اكران كه از اول تيرماه سال جاري به اجرا درآمده است، گفت: يكي از مشكلات اصلي اجراي اين طرح، هزينه كپي فيلمها براي سينماهاي شهرستان ها بود، كه خوشبختانه با درايت و حمايت مديريت سينمايي به منظور تقبل هزينه كپي فيلم هاي فرهنگي، طرح جامع اكران بدون شك موفقيت هاي چشمگيري را از نظر جذب مخاطب و بهبود اقتصاد سينماي ايران در پي خواهد داشت. كارگردان "روز سوم " با اشاره به ديگر امتيازهاي اجراي طرح جامع اكران، تصريح كرد: پيش از اجراي اين طرح فيلم ها بعد از گذشت چند ماه از اكران خود در سينماهاي شهرستان ها به نمايش درمي آمد و در همين فاصله طولاني نقد و نظرهاي متفاوتي درباره آثار اكران شده در نشريات و رسانه هاي مختلف انعكاس مي يافت. اين تهيه كننده سينما افزود: مخاطبان شهرستاني هم براساس آنچه كه درباره فيلم شنيده و خوانده اند و نه بر اساس سلايق خود، براي ديدن يك فيلم علاقه مند و يا از ديدن آن اجتناب مي كردند. خوشبختانه اكران همزمان و سراسري فيلم ها باعث خواهد شد تا سينمادوستان شهرستاني بدون قضاوت‌هاي بعضا نادرست درباره يك فيلم، به سينما رفته و خود آن را انتخاب و نقد و تحليل كنند.
«سيروس الوند» كارگردان پيشكسوت سينماي ايران هم درباره اثرات اكران همزمان فيلم‌ها در تهران و شهرستانها در قالب طرح جامع اكران توسط سينماشهر، گفت: اكران سراسري فيلم‌ها در تهران و شهرستانها، كمك به سينماي ارزشمند، فرهنگي و جذاب است.
وي تصريح كرد: وقتي مخاطب شهرستاني متوجه مي‌شود، فيلم همزمان با تهران در شهر او نيز اكران شده براي ديدن فيلم انگيزه بيشتري پيدا مي‌كند.
اين كارگردان سينما تاكيد كرد: يكي ديگر از اثرات اكران همزمان بازگشت سريع سرمايه سينماگران و كسب درآمد بيشتر است و همچنين اكران همزمان باعث رونق سالن هاي نمايشي در شهرستانها مي شود. كارگردان فيلم «زن دوم» ضمن مثبت برشمردن اين اقدام از سوي معاونت امور سينمايي درباره حمايت از كپي فيلم‌ها براي اكران در شهرستان‌ها متذكر شد: اين اقدامات به صورت موازي اكران سراسري فيلم‌ها، باعث رونق و احياي سينماي ملي و اكران فيلم‌هاي فرهنگي مي‌شود.
بنابر اين گزارش ، اكران همزمان و سراسري فيلم‌ها نه فقط براي مردم ، سينماداران و تهيه كنندگان سينمايي كه ارتباط مستقيم با نتايج آن دارد اميد بخش و انگيزه ساز بوده است كه حتي طي مدت زمان حدود 9 ماه گذشته از اين اقدام سينماشهر معاونت سينمايي با استقبال فراوان كارگردانان و نويسندگان و بازيگران سينماي ايران نيز منجر شده است. چراكه اگر باور داشته باشيم توفيق هر اثر در ديده شدن هرچه بيشتر آن شكل مي‌گيرد و در ارتباط هرچه بيشتر با مردم، ارزشهاي دروني آن ديده مي‌شود ، اين روش به مثابه هوايي تازه براي سينماي ملي بوده است كه نه فقط در ابعاد اقتصادي بلكه با فراگير شدن هرچه بيشتر آثار و ارتقاي مالي و در نتيجه وجوه فني و...، به شكوفايي هرچه بيشتر ابعاد فرهنگي و هنري و محتوايي آثار مي‌انجامد.
چنانچه مروري بر فيلم‌هاي پرمخاطب سينماي ايران نشانگر اين نكته است كه اين ليست نه فقط درباره فيلمهايي كه شاخصه هاي بيشتري را براي جذب مخاطب عام در چنته داشته اند صدق كرده است كه شامل نوعي از آثاري است كه پيش از اين صرفنظر از تمامي وجوه ارزشمند فرهنگي و محتوايي خود جايي در ميان آثار پرمخاطب نداشتند.



منبع : فارس

به روز شده در : سه‌شنبه 4 فروردين 1388 - 11:12

چاپ این مطلب |ارسال این مطلب |

نظرات

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2008, cinemaema.com
Page created in 1.30554199219 seconds.