سينمای ما - پرونده سریال «بیداری» / خانـه ای روی آب...
يکشنبه 16 فروردين 1388 - 9:35
• اکبر عبدی خبر داد: فیلمی کارگردانی می‌کنم که در آن در نقش سه پیرزن ظاهر می‌شوم!      • بنا به گفته سازندگان‌اش این مجموعه پر از ارجاع‌ و اشاره به سینمای ایران است؛ / پخش مجموعه تازه حسن فتحی «اشک‌ها و لبخندها» از امشب آغاز شد      • علی معلم اعلام کرد؛ / بالاخره فیلمبرداری «آل» در ارمنستان آغاز شد      • مدير گروه كودك‌ و نوجوان شبكه‌ دو سيما اعلام کرد؛ / آخرین اخبار درباره بودن یا نبودن کلاه‌قرمزی      • اطلاعاتی بیش‌تر درباره فیلم مهرجویی؛ / پرویز نوری و همسرش در این فیلم حاضر هستند/هوگو چاوس فیلمبرداری را عقب انداخت؟!      





نظر سنجی

به نظر شما بهترين فيلم اكران نوروزي كدام است؟




سينماي جهان
جوایز بفتای سال آینده دو هفته پیش از مراسم اسکار برگزار خواهد شد
به«استرالیا»ی باز لورمان خوش آمدید...! (یادداشت اِلا تايلور -ويلِج وويس- بر فیلم «استراليا» ترجمه خاطره آقاييان)
برادران وارنر و ميراماكس برای بازسازی «باني و كلايد» رقابت می‌کنند
کوئن‌ها وسترن جان وین را بازسازی می‌کنند
موفقیت هیولاها و توليد 40 فيلم سه‌بعدي جديد
کوپولا در جشنواره فیلم سان فرانسیسکو تقدیر می‌شود
هالیوودی‌ها از تاخیر مراسم اسکار استقبال کردند و خیال برگزارکنندگان راحت شد
امیر کاستاریکا زندگی پانچو ویلا انقلابی مكزیكی را فیلم می‌کند
فرانسيس لاورنس، سامسون را دوباره به سینما می‌آورد
جی جی ‌آبرامز بعد از «سفرهاي ستاره‌اي» سراق بزرگ‌ترين سرقت الماس جهان می‌رود+ عکس‌های «سفرهای ستاره‌ای»
آن هاتاوی در «جادوگر شهر زمرد» بازی می‌کند
بچه‌ها «دبيرستان موزيكال3» را انتخاب كردند


اخراجی ها 2


  (244 رأي)

کارگردان:
مسعود ده نمكي
-------------------------------------
وقتي همه خوابيم


  (193 رأي)

کارگردان:
بهرام بيضايي
-------------------------------------
سوپراستار


  (247 رأي)

کارگردان:
تهمينه ميلاني
-------------------------------------
بیست


  (72 رأي)

کارگردان:
عبدالرضا کاهانی
-------------------------------------



پرونده سریال «بیداری»
خانـه ای روی آب...


[ مهـدی پورامیـن ]


خط اصلی داستان مجموعه "بیـداری" منطبق بر همان کهن الگوی آشنای سریال های ایرانی است. عشق پسر ارباب به دختر سرایدار و... خواهر شوهر بدجنس و.... آوارگی دختری تنها در شهر و... ایستادگی در برابر مصائب زندگی و.... تضعیع حق مادری.... و قس علی هذه! این دست روایت های ملودرام، امتحان خود را در میان مخاطبان عام تلویزیون به خوبی پس داده است. از این رو تهیه کنندگان سریال "بیـداری" با اکتشاف (!) این فرمول جادویی ، طرح اولیه داستان را به "بهرام عظیم پور" می سپارند. "بهرام عظیم پور" دانش آموخته تئاتر است و همکاری با کارگردانانی چون "مخملباف و حاتمی کیا" را به عنوان دستیار کارگردان و بازیگردان در کارنامه دارد. طرح اولیه داستان به شدت پتانسیل آنرا داشت تا تبدیل به یک "ملودرام اشک انگیز سطحی" شود؛ اما تجربه و سواد بصری عظیم پور سریال را از افتادن به این ورطه نجات می دهد. هرچند علی رغم محسنات مجموعه بازهم موفق به خلق اثری ارزنده و ماندگار در سیما (و ذهن مخاطب) نمی شود.
روند سریال و گره های داستانی آنقدر نخ نما شده هستند که علی رغم سعی عوامل اجرایی (از کارگردان تا بازیگران) در پرداختی خوش فرم بر این آستـر کهنـه، بازهم وصله و پینه های داستان در اواسط قصه سر باز می کند. شاید اگر عظیم پور برای نگارش فیلمنامه از کمک فیلمنامه نویسان حرفه ای و کارآزموده بهره می برد؛ در ارائه داستانی تازه موفق تر بود.
نکته حائز اهمیت آن است که عظیم پور به عنوان "کارگـردان" به مراتب بهتر از عظیم پورِ "نویسنـده" در سریال عمل کرده است.شاید نقاط قوت سریال را بیشتر بتوان در اجرا و پرداخت تصویری آن ردیابی کرد. جایی که عظیم پور سعی کرده بر خلاف سریال های آب بسته شده! سیما، داستانش را موجز و صریح تعریف کند.هرچند که این ایجاز و صراحت در پس فیلمنامه پر حادثه و طویل الروایت گم می شود. اما بازهم می توان از خلاقیت های سینمایی عظیم پور در برخی سکانس های سریال نام برد. مانند فصلی که در خانه بهداشت روستا،دکتر خبر حاملگی "ترنگ" را به او می دهد. ترنگ هنگام خروج با کنار زدن پرده اتاق با "سه پیـرزن" خیره به او مواجه می شود؛ و کـات ! ... همین یعنی پخش شدن خبـر در کل روستا ...! دیگر نیازی به کش و بسط اضافی ماجرا نیست...
برخی از ظرائف سینمایی هم چاشنی مناسبی را برای هضم داستان فراهم آورده است.جاهایی که کارگردان سعی کرده به شکل سینمایی (با تدوین خلاقـانه) بیننده را غافلگیر کند. مثل سکانسی که در خانه اجاره ای تهران،ترنگ و هم اتاقی هایش مشتاقانه منتظر دیدار اولیه با "داماد" یکی از دوستان نو عروسشان هستند. شادی و شعف آنها با صدای "دزد گیر ماشین" داماد این امیدواری را به مخاطب می دهد که با جوانی متمکن رو به رو می شوند.... حال آنکه در نمای بعدی دامادی را می بیند که همانند پیکانـش "قراضـه" است...!
هر چند ازاین دست ظرائف و غافلگیری ها در سریال زیاد گنجانده شده؛ اما این محسنات برای در آمدن کلیت اثر کفایت نمی کند.تا آنجا که مهمترین نقطه عطف سریال که شاکله داستان بر آن سوار می شود برای بیننده موجه جلوه نمی کند. اینکه "ترنگ" علی رغم تذکرات عمویش و در حالیکه هنوز به عقد رسمی "سینا" در نیامده و هر دو در منزل خانوادگی پدر سینا ساکن هستند؛ "حاملـه" می شود، بزرگترین علامت سوال را در ذهن مخاطب می گذارد! جالب آنکه شخصیت ترنگ ، دختری "مغرور" ، "درونگرا" ، "سرد مزاج" و... تصویر می شود که قاعدتاَ این بی مبالاتی و سبک سری(به تعبیر سارا) کاملا دور از ذهن جلوه می کند.
همین خلا حسی و عدم باورپذیری را در قبال تصمیم ترنگ برای سپردن (ویا نسپردن) فرزندش به سارا هم می بینیم.ترنگ به کررات نسبت به تعیین سرنوشت فرزندش تغییر عقیده می دهند، که تنها باعث کش آمدن داستان است.در ابتدا علی رغم پیشنهادات مالی خانواده شوهر برای "سقط جنین" و توصیه وکیل (پسیانی) برای گرفتن "مهریه" مقاومت می کند. اما در مرحله ای دیگر علی رغم مخالفت وکیل برای واگذاری بچه، از حق مادری خود به نفع حق اجتماعی اش می گذرد. و کاملا قابل پیش بینی بود که بعد از مدتی دوباره احساسات مادرانه عـود می کند و در پی جبران مافات بر می آید!
عظیم پور به عنوان یک بازیگردان با تجربه، سعی در گرفتن بازی هایی متفاوت و بدون اغراق از بازیگران تئاتری اش داشته است. از این رو فضایی سرد و درونگرا به کلیه بازی های مجموعه حاکم است. این فضای رئال علی رغم متمایز کردن آن نسبت به بازی های معمول تلویزیونی، منجر به ایجاد تناقض هایی هم می شود. به عنوان مثال بازیگر جوان نقش "ترنگ" (شقایق نوروزی) با وجود تلاش برای ارائه بازی استاندارد،نسبت به آنچه از یک دختر ساده شهرستانی انتظار داریم متناقض عمل می کند.رفتار یک دختر از روستاهای شمالی کشور کاملا "برونـگرا" است،رفتار و حرکاتش با ریتم تند است، احساساتش را آشکارا بروز می دهد و... که این پارامترها آن دختر را از یک دختر فرضاَ دانشجوی شهری متمایز می کند. حال آنکه در شخصیت "ترنگ" خصوصیاتی خلاف انتظارمان می بینیم.( غرور وافر ، درونگرایی ، سردمزاجی و...) . حتی برخی عکس العمل های او نیز برای مخاطب شعاری و تصنعی جلوه می کند. تا جائیکه وقتی ترنگ از "خیانت" شادی(بهناز جعفری) نسبت به خودش با خبر می شود. تنها به اشک و گلایه شبانه اکتفا کرده و در ادامه هم صبح زود با یک نامه "عذرخواهی" ! (به دلیل رفتار زشت شب قبلش !) خانه شادی را ترک می کند! البته من هم میدانم صبر و گذشت صفات پسندیده ای برای قهرمان داستان است.... اما حد و مرزش هم باید قابل باور باشد!
با آنکه نویسنده سعی کرده با کمک پیشینه تئاتری در شخصیت پردازی و دیالوگ نویسی عمق بیشتری به کارکترها ببخشد(و در کلیت هم موفق بوده) اما گاهی این "اغراق های نمایشی" به شدت توی ذوق می زند. به طور مثال شخصیت "وحید" (هومن برق نورد) از ابتدا فردی حسابگر،جاه طلب و بسیار موقعیت سنج ترسیم می شود. تا جائیکه با تحلیل تمامی شرایط و با استفاده از اطرافیان سعی در نیل به اهداف خود را دارد.اما وقتی با روشدن دستش، از هر دوطرف(همسرش سارا و شادی) رانده می شود،به جای تکاپو برای تغییر شرایط، کاملا منفعل عمل می کند. این انفعال بیش از آنکه برآمده از شخصیت "وحید" باشد،ناشی از تصمیم نویسنده برای فیـد شدن او در داستان است. اینگونه است که پایان حضور او در سریال با حضور در دفتر فروش بلیط قطار و با این جمله خاتمه می یابد : "... یک بلیط می خواستم برای اولین قطار به دورترین مکان...." ! با این وضعیت نه تنها فروشنده بلیط،بلکه من مخاطب هم حیران می شوم که وسط یک سریال داستانی این جمله برگرفته از تئاترهای اکسپرسیونیستی اینجا چه می کند؟!
سریال "بیـداری" اگرچه به لحاظ مضمون و کشش دراماتیک نتوانسته حرف تازه و بدیعی را بیان کند،اما به لحاظ پرداخت بصری و گرافیک سینمایی، سطح بالایی از زیبایی شناسی تصویری را به مخاطب عام تلویزیون ارائه می دهد. تا جائیکه به جرات میتوان "طراحی صحنه و لباس" مجموعه را فراتر از نمونه های رایج در سیما ارزیابی کرد. توجه به ترکیب بندی رنگ ها و کمپوزیسیون صحنه ، همراه با میزانسن های حساب شده کارگردان در برخی سکانس ها،چشم نوازی مطبوعی را برای بیننده به همراه دارد. به طور مثال سکانس رویارویی "سارا و شادی" (پاوه نژاد- جعفری) با کمک طراحی صحنه و لباس و دکوپاژ خلاقانه، بسیار گیرا و خرق عادت تصویر شده است.
"بهرام عظیم پور" به عنوان یک فرد پخته و کارآزموده در عرصه تئاتر و سینما از اولین کار تلویزیونی اش نمره قبولی می گیرد؛ اما این حسرت را به دل مخاطبان جدی اش می گذارد که ای کاش این همه ذوق و خلاقیت، صرف اجرای مضمونی جذاب و بدیع تر می شد. در مجموع سریال "بیـداری" به لحاظ اجرا و پرداخت تصویری در میان انبوه مجموعه های سردوزی! سیما، اثری آبرومند و قابل احترام شمرده می شود. اما از آنجا که این "معمـاری زیبـا" از ابتدا بر فونداسیون فرسـوده (ایـده تکـراری) بنا شده، نمی توان به ماندگاری اثر چندان امیدوار بود.... مثل زندگی "سینا-ترنگ" که ماندگار نشد.... مثل برپاکردن خـانه ای روی آب....



منبع خبر : سینمای ما
دوشنبه,16 اردیبهشت 1387 - 17:4:38

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو
اخبار مرتبط:

نظرات

ميعاد
چهارشنبه 18 ارديبهشت 1387 - 14:57
0
موافقم مخالفم
 

فيلم خوبى بود فقط ترنگ بازى بسيار سردى داشت

Shaghayegh
جمعه 20 ارديبهشت 1387 - 13:56
0
موافقم مخالفم
 

سریال خوب وخوش ساختی بود اما در مورد سرد بودن بازی ترنگ کاملا موافقم و البته ایرادهایی که به شخصیت پردازی او گرفته اید کاملا به جاست.ترنگ نقش دختر روستایی را طبیعی و باور پذیر بازی نکرده که به نظر من هم به بازی سرد او برمیگردد هم به شخصیت پردازی او که بیشتر شبیه یک دختر نسبتا مرفه شهری است تا دختر سختی کشیده ی روستایی.

وحید هم یکدفعه به صورت شخصیت مظلوم و مثبت نمایش داده شد و این منطقی نبود.

shaghayegh
جمعه 20 ارديبهشت 1387 - 13:58
0
موافقم مخالفم
 

سریال خوب وخوش ساختی بود اما در مورد سرد بودن بازی ترنگ کاملا موافقم و البته ایرادهایی که به شخصیت پردازی او گرفته اید کاملا به جاست.ترنگ نقش دختر روستایی را طبیعی و باور پذیر بازی نکرده که به نظر من هم به بازی سرد او برمیگردد هم به شخصیت پردازی او که بیشتر شبیه یک دختر نسبتا مرفه شهری است تا دختر سختی کشیده ی روستایی.

وحید هم یکدفعه به صورت شخصیت مظلوم و مثبت نمایش داده شد و این منطقی نبود.

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  



module-htmlpages-display-pid-97.html



             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2008, cinemaema.com
Page created in 3.46731686592 seconds.